• Április elején még úgy volt, hogy a következő években egy bérlő működteti Albertirsa város gyógyvizes strandfürdőjét.

  • Múlt héten azonban kiderült, hogy idén az önkormányzat üzemeltetésében nyitják meg a fürdőt.

Év elején Albertirsa pályázatot írt ki a tulajdonában lévő – minősített gyógyvízzel rendelkező – szezonális strandfürdő és az ott található büfék működtetésére. A döntés mögött az állt, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt jelentős terhet jelentett a településnek a fürdő fenntartása

A bérleti konstrukció egyébként nem példa nélküli, hiszen az 1986 óta működő strandot 2004 és 2014 között külső vállalkozások üzemeltették, ezt 2015-től vette vissza az önkormányzat. Első körben nem találtak bérlőt, viszont a március végi határidővel meghirdetett újabb pályázat már sikeresnek bizonyult. A nyertes 5+5 évre vehette bérbe a strandot. Azóta azonban gyanúsan nagy csend volt a fürdő körül.

Mint kiderült, nem véletlenül. Ahogy a város honlapján olvasható, az elmúlt héten rendkívüli képviselő-testületi ülést hívtak össze, ahol az a döntés született, hogy mégis az önkormányzat viszi tovább a termálfürdőt. A szezon majd június 9-én indul és a tervek szerint szeptember 3-ig lesz nyitva a strand.

A konkrétabb okokról Fazekas László, Albertirsa polgármestere a Facebook oldalán ezt írta egy kérdésre válaszolva: „A pályázat nyertese három, előzetesen egyeztetett alkalommal visszalépett a szerződés aláírásától. Így az idő múlásával megszűnt a pályázati kötöttsége, s ekkor adott egy új, az önkormányzat számára a pályázatában vállaltnál lényegesen kedvezőtlenebb ajánlatot. Ezt nem tudtuk elfogadni, s így nem maradt a saját üzemeltetésnek alternatívája.”

Az albertirsai fürdőben egyébként öt szabadtéri medence áll a vendégek rendelkezésére. Egy-egy szezonban jellemzően 37 ezren keresik fel a strandot. A termálvizük 1990-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést, a víz mozgásszervi betegségek, egyes nőgyógyászati problémák esetén ajánlott, de segíti a műtétek utáni felépülést is.

ülőmedence az albertirsai termálstrandon

Az Albertirsa közelében található Tápiószentmártonban viszont már május 20-án nyit – a szintén gyógyvizes – strand. Itt olvashat erről további részleteket.