• A minősített gyógyvízzel rendelkező termálfürdőjük üzemeltetésére keresnek vállalkozót Albertirsán.

  • Korábban tíz éven át hasonló konstrukcióban működött a város tulajdonában lévő strand.

Albertirsa bérlőt keres a tulajdonában lévő gyógyvizes strandfürdő és az ott található büfék üzemeltetésére. Az ezzel kapcsolatos pályázatokat március 6-ig várják.

1986 óta működik termálfürdő Albertirsán, amit annak idején lakossági összefogással hoztak létre. A feltörő víz gyógyhatását 1990-ben hivatalosan is igazolták. Öt szabadtéri medencével rendelkezik a fürdő, ami az elmúlt években szezonálisan, jellemzően május végétől szeptember elejéig tartott nyitva.

Két termálkúttal rendelkezik a fürdő, az egyik 39,5, a másik 41 Celsius-fokos vizet ad. Az albertirsai gyógyvíz mozgásszervi betegségek, egyes nőgyógyászati problémák esetén lehet hatásos, ezen felül segíti a műtétek utáni felépülést. Egy strandidényben egyébként 37 ezer fürdőlátogatóra lehet számítani.

A város képviselő-testülete a február elején tartott rendkívüli testületi ülésén döntött arról, hogy bérbe adnák a termálstrandot. De ez a téma napirenden volt a januári testületi ülésen is. Utóbbin a lehetséges forgatókönyveket vették sorra. A fő problémát ugyanis az jelenti, hogy az energiaköltségek drasztikus emelkedése miatt minden önként vállalt feladatát át kell gondolnia az önkormányzatnak, s ezek közé tartozik a strandfürdő üzemeltetése is.

Több lehetőséget vázoltak fel: a kockázatok ellenére idén is a város működteti a fürdőt és a büféket, a másik lehetőség, hogy vagy csak a vendéglátóegységeket, vagy a büféket és a fürdőt is bérbe adják. A harmadik verzió pedig az lenne, hogy idén nem nyitják ki a termálfürdőt. Utóbbi esetben felmérnék a szükséges javítási, karbantartási feladatokat és ezeket elvégeznék a 2024-es szezonig.

Az önkormányzati üzemeltetés ellen szólt, hogy a villamosenergia költsége a tavalyi 6,6 millió forintról várhatóan 39,8 millió forintra emelkedik a strandnál. Ezen felül a személyi jellegű kiadásoknál 14-16 százalékos, a dologi kiadásoknál 20 százalékos emelkedéssel kellene számolniuk. Ez pedig azt jelentené, hogy 60-65 százalékkal kellene növelni a fürdő bevételeit. (Például tavaly 1900 forint volt egy felnőtt napijegy, ennek az ára ekkora áremelés esetén 3000 forintra emelkedne). Amennyiben sem az áremelés nem riasztaná el a vendégeket, sem az időjárás nem alakulna kedvezőtlenül, akkor is csak nullszaldósra jönne ki a fürdő üzemeltetése.

Az idei zárvatartás ellen pedig az szólt, hogy ebben az esetben is pénzbe kerülne az állagmegőrzés és a szükséges javítások elvégzésre. Ráadásul a lakosság is rossz néven venné a fürdő bezárását.

Gyógymedence az albertirsai termálfürdőben

Összességében tehát a bérbeadás tűnik az önkormányzat szempontjából a leginkább célravezető megoldásnak. Ez egyébként nem lenne példa nélküli a fürdő történetében, ugyanis 2004 és 2014 között külső vállalkozók működtették a strandot, az önkormányzat 2015-ben vette vissza az üzemeltetést.

Pest megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.