• A 80-as évek közepe óta működik termálfürdő Albertirsán.

  • A gyógyvizes strand működtetése továbbra is biztosított, ugyanis a tulajdonos önkormányzat talált egy bérlőt a fürdő üzemeltetésére.

Albertirsán 1986-ban lakossági összefogás révén nyitották meg a termálfürdőt. A feltörő víz 1990-ben gyógyvíz minősítést is kapott, miután igazolták, hogy jótékonyan hat a mozgásszervi betegségekre, egyes nőgyógyászati problémákra, továbbá segíti a műtéteket követő felépülést.

A hangulatos, ötmedencés strandfürdő az elmúlt évtizedekben szezonálisan, jellemzően május végétől szeptember elejéig üzemelt. A strand működtetését 2004 és 2014 között külső vállalkozó végezte, 2015 óta látta el ezt a feladatot a tulajdonos önkormányzat.

Azonban az energiaköltségek drágulása miatt minden önként vállalat feladatát át kell gondolnia az önkormányzatnak, s ebbe a sorba tartozik a strand is. Egy korábbi képviselő-testületi ülésen elhangzott, hogy amíg tavaly 6,6 millió forintot tett ki a szezonális fürdő villamos energia költsége, addig ez idén megközelítheti a 40 millió forintot. Ezen felül a személyi és a dologi költségek 14-20 százalékos drágulásával is számolni kell. Azaz 60-65 százalékkal kellene a termálfürdő bevételeit növelni ahhoz, hogy nullszaldónál legyenek.

Az önkormányzat a fentiek miatt döntött úgy, hogy pályázatot hirdet a fürdő és az ott található büfék üzemeltetésére. Első körben március 6-ig lehetett pályázni, de senki nem jelentkezett. Ezért másodszorra is kiírták a pályázatot, március végi határidővel. Ennek a nyertese a strand működtetése iránt már korábban is komolyan érdeklődő Béres-Aqua Kft. lett. A cég április 30-tól kezdődően 5 évig üzemeltetheti a fürdőt, amit a felek majd újabb 5 évvel meghosszabbíthatnak.

ülőmedence az albertirsai termálstrandon

Pest megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.