• Két pályázati forrásból akarták felújítani a siófoki élményfürdőt, azonban ezek közül az egyiket még ki sem írták.

  • Az önkormányzat megpróbálja ingatlaneladásból, vagy hitelből előteremteni a fürdő felújításához szükséges összeget.

2021 nyarán zárták be a siófoki Galerius Fürdőt, azaz lassan két éve nem működik a létesítmény. A tulajdonos siófoki önkormányzat a fürdő felújítását két pályázati forrásból szerette volna finanszírozni. Ebből az egyiket tavaly év végén el is nyerték, ami 900 millió forintos forrást jelent.

A másik pályázatról viszont egyelőre semmi hír. Ez azért jelent problémát, mert a korábbi kalkulációk szerint a fürdő felújításának teljes költsége elérheti a 1,5 milliárd forintot.

Most Siófok honlapján arról írnak, hogy a város megpróbálja valahogy kipótolni a fennmaradó összeget. A már elnyert 900 millió forint felhasználásáról szóló támogatási szerződést ugyanis most kell aláírni.

A zárt ülésen született döntés értelmében felmérik, hogy mely nagy értékű önkormányzati ingatlan(ok) értékesítéséből lehetne a hiányzó százmilliókat előteremteni. De ezzel együtt az üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezetése is megvizsgálja egy rendelkezésre állási bankhitel igénybevételének lehetőségét. S szóba kerülhet egy esetleges részbeni közösségi – lakossági, vagy céges – finanszírozás lehetősége is.

„Előremenekülünk, a testület szándéka egyértelmű: nem hagyjuk elveszni a 900 millió forintot, megmentjük a fürdőt az utókornak és ez alkalommal normális munkát végeztetünk, hogy ne hozzuk olyan helyzetbe utódainkat, mint amilyenbe elődeink hoztak bennünket” – mondta Lengyel Róbert polgármester.

Galerius Fürdő Siófok Balaton

A kívülállók számára 2021 tavaszán látszódott először, hogy valami probléma adódott 2006-ban átadott a Galerius Fürdőnél. Bár a járvány miatti lezárások feloldását követően viszonylag gyorsan, már 2021. május 22-én megnyitották a Galeriust, azonban ez csak részleges újranyitás volt. A fürdő kizárólag pénteken, szombaton és vasárnap volt látogatható, valamint a fedett medenceteret nem nyitották meg, így csak a szauna, a sóbarlang és a kültéri medence állt a vendégek rendelkezésére.

Egy hónappal később, 2021. június 21-én pedig lakat került az épületre, a Galerius azóta zárva tart. Mint kiderült, tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt problémák adódtak az ingatlan tetőszerkezetével. Ez eleinte néhány tízmillió forintos ráfordításból orvosolható hibának tűnt, később azonban nyilvánvalóvá vált, hogy nagyobb a gond, mint hitték és milliárdos nagyságrendben kellene költeni a fürdőépületre.

Mindenesetre jó lenne, ha újranyithatna, hiszen a siófoki fedett fürdőnek hiánypótló szerepe volt a térségben, különösen a hűvösebb nyári napokon, valamint a főszezonon kívüli időszakban.