• A már több mint egy éve zárva tartó fürdő felújítási költségének egy részét már fedezni tudják egy elnyert pályázati forrásból.

  • Ugyanakkor szükség lenne egy másik sikeres pályázatra is, hogy rendelkezésre álljon a teljes összeg.

Az elmúlt év nyarán zárták be a siófoki Galerius Fürdőt, azaz már másfél éve nem üzemel a létesítmény. A tulajdonos önkormányzatnak nincs elég szabad forrása arra, hogy az épület felújítását önerőből finanszírozza, ezért két pályázatban bíznak.

Az egyik kapcsán most jó hír érkezett. Siófok honlapján ugyanis arról számoltak be, hogy az egyik benyújtott pályázatuk sikeres lett és 900 millió forintot nyertek a Galerius Fürdő felújítására. Dr. Lengyel Róbert polgármester tájékoztatása szerint a medencetéri technológiák fejlesztése és a szolgáltatási színvonal növelése férhet bele ebbe a pénzbe. Ezen felül még várják a műszaki felújítást biztosító pályázat kiírását is. Ez fontos, hiszen egy tavalyi szakértői becslés szerint a fürdő felújításának teljes költsége 1,2-1,5 milliárd forintot tesz ki.

Az mindenesetre biztos, hogy a fürdő zárvatartása nagy érvágás az önkormányzati tulajdonú Balaton-parti Kft. számára, hiszen a Galerius állagmegóvására még így is évi bruttó 67 millió forintot kell költeniük.

Galerius Fürdő Siófok Balaton

A kívülállók számára tavaly májusban látszódott először, hogy valami probléma adódott 2006-ban átadott a Galerius Fürdőnél. Bár a járvány miatti lezárások feloldását követően viszonylag gyorsan, már 2021. május 22-én megnyitották a létesítményt, azonban ez csak részleges újranyitás volt. A fürdő kizárólag pénteken, szombaton és vasárnap volt látogatható, valamint a fedett medenceteret nem nyitották meg, így csak a szauna, a sóbarlang és a kültéri medence állt a vendégek rendelkezésére.

Egy hónappal később, 2021. június 21-én pedig lakat került az épületre, a Galerius azóta zárva tart. Mint kiderült, tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt problémák adódtak az ingatlan tetőszerkezetével. Ez eleinte néhány tízmillió forintos ráfordításból orvosolható hibának tűnt, később azonban kiderült, hogy nagyobb a gond és milliárdos nagyságrendben kellene költeni a fürdőépületre.

Mindenesetre jó lenne, ha újranyithatna, hiszen a siófoki fedett fürdőnek hiánypótló szerepe volt a térségben, különösen a hűvösebb nyári napokon, valamint a főszezonon kívüli időszakban.