• Egy évvel ezelőtt folyt el a zalakarosi termáltó szinte teljes vízmennyisége.

  • A nyár elején tervezik a tó újbóli megnyitását.

Már zajlik a Zalakaroson található termáltó helyreállítása. Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere erről a Magyar Nemzetnek nyilatkozott. A városvezető elmondta azt is, hogy hamarosan befejezik a meghibásodott vízvezeték cseréjét, újratelepítik a tó növényzetét és így tartani tudják a nyár elejére tervezett nyitást.

Mint kiderült, a tó vizének elfolyását a mederben lévő vezeték meghibásodása okozta. A helyreállítás azért húzódott el ilyen sokáig, mert hosszadalmas jogi és igazságügyi szakértői vizsgálat előzte meg, valamint közbeszerzési eljárást is ki kellett írni. A helyreállítási munkák mintegy 70 millió forintba kerültek.

Zalakaroson 2012-ben határozták el, hogy a termálfürdő felesleges vizének felhasználásával egy termáltavat, valamint körülötte egy úgynevezett ökopartot alakítanak ki. A beruházáshoz sikerült uniós forrást is szerezniük, s végül 2015. november 27-én adták át a tavat. A tó fölött egy híd vezet át, körülötte pedig látogatóközpont, kőzeteket bemutató labirintus, mesepark, kalandpálya, valamint egy 21 méter magas száraz csúszda is épült. A tó körül egy hangulatos tanösvényt is kialakítottak, az építése során pedig 4-5 ezer védett növényhagymát telepítettek át.

Zalakaros termáltó és ökopartAhogy a termálfürdők idei újdonságairól szóló cikkünkben írtuk, idén a Zalakarosi Fürdőben két fontos fejlesztés is megvalósul. Befejeződik ugyanis a gyógycentrum felújítása, s az ehhez tartozó szabadtéri medencét pedig már birtokba is vehették a vendégek. Egy új szaunavilág is épül a fürdőben, amit a tervek szerint még az idei év végén átadnak.