• Nem elég stabil a talaj ahhoz, hogy ráépítsék az alapot.

  • Egy helyi vezető szerint a topolyai lakosok tehetnek arról, hogy fel kellett függeszteni a termálfürdő építését.

Topolya Szerbiában, a Vajdaság középső részén, a magyar államhatártól körülbelül 44 kilométerre található. Az általunk sokat emlegetett pacséri termáltótól pedig csak 22 kilométerre fekszik.

A településen nagy múltja van a fürdőéletnek, hiszen az 1900-as évek elején nyitották meg a termálfürdőt. Az 1980-as években ezt modernizálták és a Vénusz fürdő nevet kapta. Ennek az üzemeltetése azonban egyre kevésbé volt rentábilis, ezért már évekkel ezelőtt lakat került az épületre, 2017 elején pedig le is bontották a szebb napokat is látott fürdőt.

A terv az volt, hogy egy teljesen új, fedett fürdőt építenek a régi Vénusz helyén. Ehhez még 2017 végén egy új termálkutat, valamint egy hideg vizes kutat is fúrtak. Eredetileg arról volt szó, hogy már 2018 elején nekikezdenek az építkezésnek, azonban erre végül csak idén került sor.

A termálmedencét, sportmedencét és gyermekmedencét magában foglaló fürdőkomplexum az eredeti tervek szerint 810 millió szerb dinárba kerül (átszámítva mintegy 2,1 milliárd forintba). Ennek nagyobb részét a város, kisebb részét a szerb állam állja. Az építkezés indulásakor azt ígérték, hogy 2020 végén át is adják az új termálfürdőt, azonban most ez kissé kérdésessé vált.

Topolya termálfürdő látványtervA Szabad Magyar Szó írta meg a furcsa történetet. Ebből derült ki, hogy váratlanul le kellett állítani az építkezést, mert a talaj nem alkalmas a munkálatok folytatására. Jelenleg várják a szakértők javaslatait, hogy most mi legyen, de az biztos, hogy talajcsere szükséges. Mindez nyilván kihat az így sem olcsó építési költségre és tervezett határidőkre.

A sztori legszürreálisabb eleme, hogy a Topolyai Községi Képviselő Testület elnöke azt állítja, hogy tudtak ők a terület hiányosságairól, de a topolyai lakosok annyira ragaszkodtak az egykori Vénusz fürdő területéhez, hogy muszáj volt itt felépíteni az új fürdőt. Magyarán szerinte a lakosok a hibásak. A vajdasági híroldal teljes cikkét itt találják a történtekről.