• Legalábbis remélhetőleg. A fővárosi biztosítja az anyagi fedezetet ahhoz, hogy az önkormányzat cége megszerezhesse a Rác fürdő és hotel épületének a tulajdonjogát.

  • A kilenc éve üresen álló fürdőépület és szálló beüzemelése nagyjából 2,5 milliárd forintba fog kerülni.

Az MTI mai híre szerint egy lépéssel közelebb kerülhetünk a hányatott sorsú Rác fürdő megnyitásához. A Fővárosi Közgyűlés ugyanis 7,4 milliárd forint tagi kölcsönt fog biztosítani az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő társaságnak, hogy ebből megszerezze a Rác fürdő ingatlanát a felszámolási eljárás során.

A manapság hol Rác, hol Rácz fürdőnek nevezett épület elődje a XV. században épült és a Tabánban élő rácokról kapta a nevét. A török időkben Kis fürdőnek, később Tabáni hévízfürdőnek is nevezték. A maihoz hasonló formáját Ybl Miklós tervei alapján nyerte el.

Miután az épület a második világháború alatt megsérült, az 1960-as években szükségessé vált egy komolyabb felújítás. Akkor két évre be is zárták a termálfürdőt. Utána viszont elmaradtak a szükséges felújítások, így a 2000-es évekre már elkerülhetetlenné vált a fürdő komolyabb felújítása.

Ez végül 2002-ben vette kezdetét, egészen pontosan csak vette volna, mert az ekkor kezdődött vesszőfutásra jellemző, hogy három éven át neki sem álltak a munkálatoknak. Végül a konkrét építkezés 2005 és 2010 között lezajlott, viszont a tulajdonosok civakodása és anyagi problémái miatt azóta sem nyitották meg.

Holott nem szimpla fürdőfelújításról volt szó, hiszen a régi, patinás fürdőegységek megtartása mellett modernizálták is a fürdőt, amihez egy 67 szobás exkluzív szállodai szárnyat is építettek. A komplexum pedig az akkori tervek szerint a Rácz Hotel & Thermal Spa nevet viselte volna.

Rácz Fürdő BudapestSajnos az épület megvásárlásával még nem érnek véget a teendők és a nyitás előtt tovább fogja nyelni a pénzt a patinás épület. Miután lassan már tíz éve, hogy elkészült, de soha nem használták, ezért gyakorlatilag fel kell újítani – bármilyen viccesen is hangzik – az épületegyüttest. Korábbi becslések szerint a fürdőrészleg egymilliárd forint, a szállodai szárny 1,5 milliárd forint befektetést igényel ahhoz, hogy vendégeket tudjanak fogadni.

A kénes gyógyvízzel rendelkező fürdőegységet valószínűleg a többi fővárosi műemlékfürdőt is üzemeltető Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fogja működtetni, azt viszont még nem tudni, hogy a hotelt ki fogja üzemeltetni.

2010-ben, a felújítása után nem sokkal így nézett ki a Rác fürdő: