• Csütörtöktől Szlovákiában be kell zárniuk a fürdőknek.

  • Tavasszal is kötelezték a fürdőket a zárvatartásra és csak a nyár elejétől nyithattak ki újra.

  • A szlovák fürdők a közelmúltban indítottak kampányt, hogy állami segítséget kaphassanak.

A koronavírus-járvány első hullámának az elején, március 13-án kötelezően be kellett zárniuk a Szlovákiában működő fürdőknek, uszodáknak, a szállodák wellness részlegeinek. A tilalom náluk jóval tovább tartott, mint Magyarországon. Amíg idehaza a vidéki fürdők szabadtéri részeit már május első napjaiban ki lehetett nyitni, addig Szlovákiában erre csak június 3-tól volt mód.

A szlovákiai központi válságstáb mai bejelentése alapján viszont október 15-től, azaz csütörtöktől ismét bezárásra kényszerülnek a wellness központok, uszodák, szaunák, aquaparkok. Emellett egyébként több egyéb szigorítást is bevezetnek. Ezek közé tartozik, hogy a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk viselése, tilos a hat főt meghaladó gyülekezés és a 65 év felettiekre vonatkozóan vásárlási sáv lesz 9 és 11 óra között.

A Szlovákiai Aquaparkok és Fürdők Szövetsége két héttel ezelőtt indított egy kampányt, amiben a kormányzati megsegítésüket kérték. A kötelező zárvatartási időszak, valamint a nyári gyengébb forgalom miatt ugyanis a szlovákiai fürdők is nehéz anyagi helyzetbe kerültek. A szomszédos országokhoz hasonlóan szeretnék elérni, hogy a turizmus és annak az egyik fontos motorjának számító fürdők számára dobjon mentőövet a szlovák kormány.

A kampányuk részeként arra kérték a fürdőlátogatókat, hogy küldjenek Igor Matovič miniszterelnöknek egy fürdőkben osztogatott, illetve kinyomtatható képeslapot, amiben a szlovák fürdők nehéz helyzetére hívják fel a figyelmet. Nyilván most a kötelező bezárás újabb csapást jelent a szlovákiai fürdőágazat számára.

Thermal Corvinus termálmedenceMagyarországon működhetnek a fürdők és nem is várható ezen a téren korlátozás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint nem jelent extra kockázatot a fürdőlátogatás, amennyiben az alapvető higiéniai szabályokat betartjuk. Ettől függetlenül a tavaszi időszak kiesése, a nehezen induló nyári szezon és a beutazóforgalom hiánya miatt az itthoni fürdők sincsenek könnyű helyzetben, emiatt állami segítséget kérnek, hogy megőrizhessék a munkahelyeket.