• A Magyar Fürdőszövetség – a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőágazat képviseletében – Magyarország Kormányának azonnali intézkedését kezdeményezi a COVID-19 koronavírus járvány okozta súlyos gazdasági helyzetben.

  • Már idén ősszel 6000 munkahely kerülhet veszélybe a fürdőágazatban.

A Magyar Fürdőszövetség által kiadott közlemény szerint a hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a hazai fürdők. A 15 leglátogatottabb desztináció között 13 fürdőváros található. A vendégéjszakák 71 százaléka olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik.

A vendégeket – néhány kivételes esettől eltekintve – alapvetően nem a szálláshelyek, hanem az adott desztináció kínálatában szereplő attrakciók motiválják az utazási döntéseikben. Amennyiben az ország fürdőinek működése ellehetetlenül, azzal a turizmus utolsó, még álló mentsvára, a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll.

A fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik. Időközben arra kényszerültek, hogy megkezdjék a létszámleépítéseket, ami első lépésben a meglévő munkavállalói állomány 10-30 százalékát érinti. Az ágazatban foglalkoztatott 18 ezer munkahelyből tehát már az ősszel 6 ezer munkahely megszűnése fenyeget.

Egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 százaléka nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021-es nyári főszezonig.

A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 százalékát biztosan elveszítik, és a Fürdőszövetség által jelenleg ismert prognózisok ennek a trendnek a folytatódását vetítik előre 2021 első félévére is. A helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges.

medence víz torokfájás seoA Fürdőszövetség számításai szerint az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása legalább 2021 nyaráig összességében 35 milliárd forint nagyságú likviditási alap vissza nem térítendő támogatás formájában történő biztosítását igényli.

A fürdőktől a 18 ezer munkavállaló foglalkoztatása révén az államháztartásba évente 28,3 milliárd forint, az áfa-ból további 15 milliárd forint folyik be. Így ennek a tisztán hazai gazdasági ágnak a megmentését 2020-21-ben biztosító likviditási alap arányosnak tekinthető.

“A tavasszal összeállított Fürdővédelmi Akcióterv középtávú javaslatcsomagunkat változatlanul fenntartjuk, most azonban azonnali ágazatmentő beavatkozásra van szükség” – olvasható a szakmai szervezet közleményében.