• Idén meglepően sok engedélyt adtak ki a gyógyvíz elnevezés használatára.

  • Akadnak közöttük olyan gyógyvizek, amelyek korábban is rendelkeztek ezzel a minősítéssel és teljesen újak is találhatók közöttük.

Már sokszor foglalkoztunk itt a Termál Online-on azzal, hogy a közbeszéd kicsit tágabb értelemben használja a gyógyvíz elnevezést, mint ami a valóság. A hétköznapok során a termálvíz szinonimájaként szoktuk emlegetni a gyógyvizeket holott, ami termálvíz, az nem feltétlenül gyógyvíz.

A gyógyvíz ugyanis egy jogi kategória. Abból lesz gyógyvíz, aminek megvizsgálják, hogy valóban van-e gyógyhatása, majd egy engedélyeztetési eljárást követően az illetékes hatóság – jelenleg a fővárosi kormányhivatal országos hatáskörrel – megadja az engedélyt a gyógyvíz elnevezés használatára.

Megnéztük, hogy idén eddig mennyi új engedélyt adtak ki és egész sokat, kilenc településen összesen 11 új gyógyvizet engedélyeztek (két településen kettőt is). Ezek között akad több olyan kút is, aminek a vize már korábban rendelkezett gyógyvíz minősítéssel, ám valami miatt új engedélyt kértek.

gyógyvíz belélegezve

Berekfürdő: a strandi IV. kút kapott idén új engedélyt, de 2009-ben ez a víz egyszer már megkapta a minősítést.

Bük: az I-es számú kút vize (ivási célra) új engedélyt kapott egy jogorvoslati eljárás keretében. Amúgy régi kútról van szó, hiszen az első engedélyt még 1965-ben kapták meg. Szintén új engedélye van a K-22-es kút által adott víznek, amit 2007-ben minősítettek először. Úgy tudjuk, hogy az utóbbi kút  a Greenfield Hotelhez tartozik.

Debrecen: teljesen új engedélyt kapott a gyógyfürdő IV/A. jelű termálkútja.

Demjén: az I-es számú hévízkút új engedélyt kapott idén, ez volt még 2008-ban az első demjéni kút, ami megkapta ezt a minősítést. Demjénben egy teljesen új kút vize is megkapta a gyógyvíz minősítést, név szerint az Árpád vezér hévízkút.

Hévíz: újonnan került be a hazai gyógyvizek közé a Hotel Európa Fit szálloda hévízkútja által adott víz.

Hódmezővásárhely: új engedélyt kapott a „Hódtó-2000” nevet viselő termálkút.

Kisújszállás: új engedélyt kapott 2020-ban a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő III. számú termálkútja.

Nyírbátor: bár 2003-ból már volt egy korábbi engedélyük, de új gyógyvizes engedélyt kapott a Báthory kút.

Szigetvár: megújították a Szigetvári Gyógyfürdő I-es számú kútjának az engedélyét. Ez egyébként első alkalommal még 1997-ben kapta meg a minősítést.