• Az élményfürdőt kivitelező cég egy videón mutatta be a miskolctapolcai építkezés másfél évét.

  • Az Ellipsum fürdő már tavaly év végére elkészült.

Az elmúlt évek legnagyobb volumenű fürdőfejlesztése Miskolctapolcán valósult meg. Az Ellipsum Élményfürdőre mintegy 12,7 milliárd forintot költöttek állami forrásból. A közelmúltban pedig további 700 millió forint támogatást kaptak a fürdő beüzemelésére. Egyes becslések szerint Miskolctapolca éves vendégforgalmát majd akár meg is duplázhatja az új fürdő.

Az élményfürdőt építő Peka Bau 2000 Kft. néhány hete egy rövid videót is készített az építkezésről. A lejjebb görgetve megtekinthető felvételeken látszik a terület korábbi állapota, majd az, ahogy kinőttek a földből az épületek. Egyébként a 2019 tavaszán tartott alapkőletételkor is 2021 elejei átadásról lehetett hallani, tehát tartották a határidőt. A koronavírus-járvány nélkül valószínűleg ez idő tájt már valóban meg is nyithatták volna az új élményfürdőt.

A létesítmény a 2015-ben felújított Miskolcapolcai Strandfürdő második üteme. A strandon szezonális üzemelésű strandmedence és úszómedence található, valamint egy fedett fitnesz-wellness részleg. Ezt egészíti ki majd az egész évben működő élményfürdő, ami nyolc beltéri és két szabadtéri medencét foglal magában.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy mi lesz az új fürdő neve. Csak az volt a biztos, hogy a Miskolctapolcai Strandfürdő elnevezés idejétmúlttá válik a fedett fürdő miatt. Az utolsó körben négy név volt versenyben: Platán, Benetis, Miskolctapolca Élmény- és Strandfürdő, valamint a későbbi nyertes, az Ellipsum. A név arra utal, hogy a fürdő ellipszis alakú épületegységekből áll, amelyek különböző funkciót kaptak:

– Az 1-es ellipszis földszinti főbejárata az Aradi sétányról nyílik. Pinceszintjén a személyzeti öltöző, gépészet műhely és egyéb szociális helyiség került kialakításra. Az emeleti részén irodákat alakítottak ki.

– A 2-es ellipszis földszintjén egy 500 adagos konyha kapott helyet, látványkonyhával, amelynek pinceszintjére az öltöző kerül.

– A 3-as ellipszis a fő fürdőcsarnok, pinceszintjén található az összes uszodatechnikához szükséges berendezés, elektromos, gépész helyiség. Sakkmedence, pezsgőmedence, élménymedence, wellnessmedence épült a beltérben, valamint egy kültéri medence kapcsolódik hozzá.

– A 4-es ellipszis a tiniknek épült: 3 csúszdával ellátott medencét és egy élménymedencét foglal magában.

– Az 5-ös ellipszis a legkisebb gyerekek igényeit szolgálja majd ki: 2 kültéri gyermekmedencével, vizes játszótérrel kiegészítve.

– Az  ellipsziseket összekötő nyaktagokban kávézó, vizes blokkok kap helyet. Az épületen belüli közlekedés monolit vasbeton lépcsőkkel, és liftekkel került megoldásra.

Itt nézhetik meg az említett videót: