• A héten már külső vendégek számára is kinyithatnak a szlovákiai fürdők, uszodák.

  • A szabályok ugyanakkor továbbra is jóval szigorúbbak, mint a környező országokban.

A pandémia kezdete óta Szlovákiában a fürdőkre vonatkozó szabályok mindig jóval szigorúbbak voltak, mint nálunk. Mindegyik járványhullám esetében előbb kellett zárniuk és később nyithattak. Tavaly november 25. óta pedig kötelezően be kellett zárni az uszodákat, termálfürdőket, aquaparkokat.

December 25-én életbe lépett némi lazítás, de csak azok a fürdők nyithattak ki, ahol van saját szálláskapacitás és kizárólag a saját szállóvendégeik részére. Ráadásul csak oltottakat, vagy betegségen átesetteket fogadhattak és őket is csak negatív teszttel.

A szlovák fürdők szövetsége többször is felhívta a döntéshozók figyelmét a nehéz helyzetükre, hiszen a nagyon szigorú szabályozás miatt sok szlovák állampolgár inkább a környező országok fürdői felé vette az irányt. Szlovákiában január 10-én is volt egy lazítási kör, de annak a fürdők még nem voltak részei, viszont a január 19-én életbe lépett új szabályok révén a fürdők már a külső vendégek számára is megnyithatnak.

A fürdők öröme ugyanakkor nem lehet teljes, ugyanis továbbra is jelentősek a korlátozások. Az OP és az OP+ rendszerhez kell ugyanis igazodniuk (O: oltott, P: Covidon átesett). A fürdők medencéit, éttermeit, illetve a wellness szolgáltatásait azok vehetik igénybe, akik megfelelnek az OP-nek. Ez azt jelenti, hogy legalább két oltásuk van, vagy az elmúlt 180 napban a betegségen átestek. A 12 év alattiaktól nem kérnek semmilyen papírt, továbbá látogathatják azok is a fürdőket, akik nem olthatók, de erről igazolásuk van és felmutatnak egy negatív tesztet.

Az OP+ rendszer vonatkozik a szállodákra, illetve a szaunarészlegekre. Ez szigorúbb szabályt jelent. Ide tartoznak, akik három oltást kaptak, vagy két oltást és igazoltan átestek a betegségen. Esetleg két vakcinát kaptak, de felmutatnak egy friss negatív tesztet. 12-18 év között két oltás kell, 6-12 év között negatív teszt, 6 év alatt pedig nem kérnek semmit.

Mindezeken felül a fürdők kapacitását is korlátozták. Ettől függetlenül azért a határhoz közeli népszerű termálfürdők közül több is élt a lehetőséggel és megnyitottak a külső vendégek számára is. Így tett a dunaszerdahelyi Thermalpark, a révkomáromi termálfürdő, a Naszvadon működő termálfürdő, pénteken nyit a párkányi Vadas Thermal Resort uszodája és szaunarészlege. A nagymegyeri Thermal Corvinus ugyanakkor még nem közölte, hogy mindennek fényében kinyitnak-e. Egyelőre zárva maradt a hosszú évek üzemszünete után tavaly végre felújított galántai Galandia fürdő is.