• A termálfürdőket gyakran felkereső idősebbeknek érdemes figyelembe venniük néhány tanácsot.

  • Ezek segíthetnek abban, hogy a termálfürdőzés pozitív egészségügyi hatásai teljes mértékben érvényesüljenek.

A termálvizes, gyógyvizes fürdők látogatása pozitív hatással lehet számos egészségügyi probléma esetén, különösen a mozgásszervi vagy reumatológiai betegségeknél – utóbbiaknál amúgy szinte mindegyik hazai gyógyvíz előnyös hatásokkal rendelkezik. Ugyanakkor az idősebb korosztálynak körültekintőbbnek is kell lennie, mivel náluk gyakoribbak az ellenjavallatok, elég csak a súlyosabb szív- és érrendszeri problémákra gondolni.

Az idősebb korban általánosságban is fokozott körültekintést igényel a fürdők látogatása. A fürdőzés és a hőhatás ugyanis megterhelheti a szervezetet. Ezért érdemes figyelembe venni két olyan szempontot, amelyekről talán ritkábban esik szó.

Elsőre talán meglepően hangzik, de egy ilyen tényező a zuhanyzás. S jelen esetben nem a higiéniai szempontokra utalunk. A medencehasználat előtti zuhanyozás ugyanis valójában előkészíti a szervezetet a fürdőzésre, enyhítve a fürdőző testére ható „sokkot”. Általában a 34-35 Celsius-fok körüli gyógyvizes medencék használata javasolt, mivel ez minimális terhelést jelent a szervezet számára. Ilyen esetekben az a szerencsés, ha a medence és a zuhany vízhőmérséklete hasonló.

Ha a medence vize ennél jóval hidegebb vagy melegebb, akkor az optimális az, ha a zuhany vízhőmérséklete a testhőmérséklet és a medence hőmérséklete között van. Ennek köszönhetően enyhébbek lesznek a vízbe merüléskor bekövetkező – akár észrevehetetlen, de mégis lényeges – élettani változások.

A másik fontos információ: ne merüljünk teljesen nyakig! A vízben magasabb nyomás nehezedik a mellkasra, mint a szabadban, így az idősebbek számára célszerű, ha a gyógyvizes medencében ülve nem engedik, hogy a víz elérje a nyakukat. Számukra az ideális vízszint az, ami a mellkasig ér. Ez különösen igaz a légzőszervi és/vagy szív- és érrendszeri problémákkal küzdőkre. Amennyiben nincsenek ilyen problémái, és úgy érzi, hogy jó a kondíciója, akkor is érdemes fokozatosan kezdeni a fürdőzést, és nem azonnal nyakig merülni.

A medencéből kijőve is ajánlott zuhanyozni, hasonló okokból, mint amikor belépünk a medencébe. Emellett a medencehasználatot követően legalább húsz perc pihenésre van szükség. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a légzés, a szívverés ritmusa és a bőr hőmérséklete visszatérjen a fürdés előtti szintre.

fürdőzők Egerszalókon a gyógymedencében

Illusztráció: gyógymedence Egerszalókon / H. Szabó Sándor felvétele

A keleti országrész egyik hangulatos gyógyvizes fürdőjéről itt olvashat néhány aktualitást.