• Az őszi fürdőlátogatások során érdemes előre tájékozódni, mert egyes termálfürdőkben néhány napos karbantartási szünetet tartanak.

  • Számos helyen pedig egyes medencéket érintő munkák zajlanak.

Az ősszel együtt elkezdődött a fürdőkben a karbantartási szezon is. Ez azt jelenti, hogy jó néhány termálfürdőkben egy időre némelyik medencét lezárják, olykor pedig pár napig a teljes fürdő is zárva tart. Némelyik fürdőben ezeket a munkákat már szeptember első felében letudták, de sok helyen a következő időszakban várható teljes, vagy részleges üzemszünet.

Kezdjük azokkal a fürdőkkel, amelyek egy ideig egyáltalán nem fogadnak vendégeket. A Szarvasi Gyógyfürdőben szeptember 27. és október 3. között ejtik meg a szokásos éves karbantartást, így egy hétig nem látogatható a gyógyfürdő. A Hajdúnánási Gyógyfürdőben nagyjából egy hónap múlva lesz karbantartás miatti leállás: október 18. és 21. között, azaz hétfőtől csütörtökig tartanak majd zárva. Október 22-én, egy pénteki napon nyitnak ki újra.

A szabadtéri medencékkel rendelkező, de egész évben üzemelő Lipóti Termálfürdőben minden tavasszal és ősszel szokott lenni egy-egy karbantartási szünet. Az őszi etapra október 1. és 10. között kerül sor, azaz másfél hétről van szó. A Csepeli Strandfürdő már ezen a héten bezárt, elkezdődött ugyanis a téli üzemre való átállás, aminek része az úszómedencét fedő sátor felállítása is. A nyitás várható idejét még nem közölték.

Nem karbantartási leállás, de érdemes tudni, hogy a komáromi Brigetio Gyógyfürdőben egynapos üzemszünet lesz szeptember 20-án, azaz jövő hétfőn. Ennek oka, hogy az E.ON áramszünetet hirdetett erre a napra. Azért egy kisebb karbantartás náluk is lesz majd szeptember 21-én és 22-én, a tanmedence ezen a két napon nem használható.

Sok más fürdőben is egyes medencéket érint csak a karbantartás. Ezek közé tartozik a Szigetvári Gyógyfürdő, ahol a gitár medence nem fog üzemelni szeptember 27-től. Az Egri Termálfürdőben pedig IV-es számú gyógymedencét zárják le szeptember 20. és 24. között. A Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központban szeptember 20-tól kezdetét veszi a kültéri úszómedence téli szezonra való felkészítése, javítása, a medencét október 2-tól vehetik újra birtokba a vendégek.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőnek egy szép ütemezett listája van a várható medencekarbantartásokról. Ennek a lényege az, hogy a félig fedett gyógymedence karbantartása már elkezdődött, ami szeptember 21-ig tart. Október 4. és 8. között a családi fürdőn belül a gyermekmedence és a bébi pancsoló lesz zárva. Október 11. és 15. között a családi részleg óriáscsúszdáit nem lehet majd használni. November 29. és december 3. között pedig a hullámmedence és a zöld csúszda kerül sorra. December 13. és 19. között is lesz egy karbantartási leállás, ekkor a félig fedett élménymedencén fognak dolgozni.

A Mórahalmi Gyógyfürdő is közreadott egy részletes ütemtervet a várható medencezárásokról. Ahogy a listán látható, némelyik medencével és a főépületi szauna karbantartásával már végeztek is. Mórahalmon jelenleg a gyermekfürdő részlegben folynak munkálatok. Októberben kerül majd sorra a tanmedence és a tanuszodai gyógymedence, a kültéri úszómedence, a kültéri élménymedence. November folyamán rövid lezárások lesznek majd a wellness medencét, a fedett gyermekpancsolót, a wellness szaunát, a szaunavilágot és a terápiás medencét illetően. November 29. és december 3. között kerül sorra a beltéri íves gyógymedence, december 6. és 10. között pedig a súlyfürdő medence.

A Gyulai Várfürdő is a részletes karbantartási listát közlő fürdők közé tartozik. Náluk a kupolás wellness féléves karbantartására és vízcseréjére szeptember 20. és 24. között kerül sor. A 25 méteres tanuszoda vízcseréjére október 28. és november 1. között lesz esedékes. Az AquaPalota élményfürdőben is várható egy üzemszünet, méghozzá november 8. és 12. között, amikor megejtik a szükséges karbantartást és vízcserét.