• A Kisfaludy program keretében a szálláshelyfejlesztések mellett termálfürdőket érintő beruházásokra is sor kerül.

  • Ezek között akad olyan fejlesztés, ami már megvalósult, de a legtöbb újdonságot a következő két évben adják át.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által életre hívott Kisfaludy program keretében elsősorban szálláshelyfejlesztések valósultak meg az elmúlt években, illetve nagyon sok beruházásra majd a következő években kerül sor. Ugyanakkor a támogatott projektek között termálfürdős fejlesztések is feltűnnek. Ezek között akad olyan fürdőfejlesztés, ami idén nyáron már megvalósult, de a többség a következő két évben kerül majd átadásra.

Ami idén megvalósult: Prémium Zóna a Hungarospa fürdőben. A 2021 nyarán átadott szabadtéri fürdő révén egy exkluzív résszel bővült a Hungarospa strandi kínálata. A szezonálisan működő Prémium Zóna több mint hárommilliárd forintos fejlesztés volt, amiből 1,5 milliárdot biztosítottak a Kisfaludy program keretében.

Jövőre már részben elkészül: a Csornai Termálfürdő fejlesztése. A csornai termálstrand 1973-as átadása óta többször felmerült a létesítmény felújításának, korszerűsítésének igénye, amelyre azonban nem került sor. A csornai önkormányzat már részben a fejlesztés szándékával vásárolta meg 2017-ben a strandfürdő mellett található kertészet 10 hektáros területét, rajta egy termálvizes kúttal.

A fejlesztéshez szükséges források megszerzéséhez a Kisfaludy program támogatása nyújt lehetőséget a városnak: a 2,2 milliárd forintos fejlesztés egészét ebből a programból fedezik.

Csorna termálfürdő fejlesztés

A projekt célja a fürdő szolgáltatási színvonalának emelése, ennek megfelelően átépítése, bővítése, a medencék számának növelése. A fejlesztés 2022 tavaszáig megvalósuló első két szakaszában elsősorban az előkészítés zajlik majd, és a tervezés történik meg, továbbá elkészülnek a szükséges hatásvizsgálatok és az előzetes és részletes megvalósíthatósági tanulmány.

A projekt tartalmazza a későbbiekben tervezett szállodaépítés és szolgáltatásfejlesztés előkészítését is, illetve az engedélyeztetési és kiviteli tervdokumentáció véglegesítését, valamint a kapcsolódó hatósági engedélyek beszerzését is. Megtörténnek a szükséges bontási és tereprendezési munkálatok, felújítják a termálkutat, korszerűsítik a meglévő strand gépészetét.

Jövőre valósulhat meg: Lenti Termálfürdő fejlesztése. A fejlesztésnek köszönhetően a fedett fürdő nemcsak esztétikai, de vízgépészeti szempontból is megújul, továbbá az öltöző és vizesblokkok, illetve a lég- és világítástechnika is korszerűsítésre kerül. Kialakítanak egy önálló gyógyászati részleget, ahol a gyógyvízhez kapcsolódó kezeléseken felül helyet kap majd egy egyedülálló oxigénterápiás kezelés is.

Megújul és kibővül a jelenlegi vendéglátóegység is, továbbá korszerűbb főbejárat fogadja majd a termálfürdőbe érkező vendégeket. Lentiben is egy igen jelentős, 2,4 milliárd forintos beruházásról van szó, amit teljes egészében a Kisfaludy programból finanszíroznak.

2023-ra készülhet el: a Gyulai Várfürdő attrakciófejlesztése. A fürdő 400 négyzetméteres gyermek medencevilága ma már sem befogadóképességét, sem az általa nyújtott élményeket tekintve nem felel meg a kor igényeinek, és műszaki szempontból is korszerűsítésre, szorul.

A projekt során olyan szabadtéri, nyári vízi élményparkot alakítanak ki a fürdőben a gyerekek számára, amelyben Spray Park, pancsoló, csúszdaparkkal, vizes élményelemekkel kombinált vízi játszótorony és játszótér is helyet kap, így 0-14 éves korig minden gyerek talál magának megfelelő szórakozást.

Gyula AquaPalota fürdő

Megújul a nyári családi medence is, amely jelenlegi kialakítását még a kétezres évek elején nyerte el. A Gyulai Várfürdő a medencebővítés és csúszdafejlesztés során olyan attrakciót hoz létre, amely illik az Almásy-kastély környezetébe, ugyanakkor mind kapacitását, mind szolgáltatási színvonalát tekintve képes kiszolgálni a nyári időszak fiatal vendégkörét is. A jelenlegi kettő helyett – a fejlesztést követően – családi csúszda, anakonda, testcsúszda és extrémcsúszda is várja majd a látogatókat.

Megújul majd a szabadtéri polip termálmedence is, amely az egyetlen folyamatosan, az év 365 napján üzemelő kültéri medence a fürdőben. A mindig zsúfolt medence befogadóképessége a fejlesztést követően megduplázódik. A gyógyulni, pihenni vágyó, idősebb látogatók által kedvelt termálvizes medenceparkot is bővítik egy, a központi, fedett üvegházból kialakított medencerendszerrel. A 3,2 milliárd forint értékű beruházásból 2,9 milliárd forintot biztosít a Kisfaludy program.

Szintén 2023-ra valósul meg: a debreceni Aquaticum élményfürdő attrakciófejlesztése. Az Aquaticum fejlesztése magában foglalja a termálfürdő teljes megújítását és szolgáltatásainak bővítését, beleértve a medencevilág felújítását, a belsőépítészeti installációk áttervezését, a csúszdarendszer bővítését és korszerűsítését, valamint egy függőfolyosós pihenőtér kialakítását a kupolatérben, amely tovább fokozza a komplexum mediterrán hangulatát. Ezen felül egy új szabadtéri medence is épül.

Aquaticum élményfürdő Debrecen

Még jelentősebb fejlesztés lesz az a Vizes Interaktív Gyermekközpont, amely a fürdő szomszédságában található, jelenleg üzemen kívüli, 1933-ban épült fedett uszoda rekonstrukciójával jön létre az épület teljes átalakításával. A fejlesztés részét képezi többek között a medence korszerűsítése, szükség esetén új medencék kialakítása, új pihenőterület létrehozása, kiszolgálóegységek fejlesztése, energetikai korszerűsítés környezetbarát technológiák alkalmazásával, vizes szabadulószoba és játszóbirodalom létrehozása.

Az épületegyüttes új külső-belső dizájnt kap és vendéglátóhellyel, kávézóval is kiegészül majd. A komplex fejlesztés akár több napos időtöltést is lehetővé tesz és még a fürdő még inkább alkalmas lesz arra, hogy egész éves úti célként gondoljanak rá a vendégek. A fejlesztés teljes egészében a Kisfaludy program 4,92 milliárd forintos támogatásával valósul majd meg.