• Terveket készítenek a Csornai Termálfürdő fejlesztésére.

  • A gyógyvizének köszönhetően hatalmas lehetőségeket rejt a Győr-Moson-Sopron megyei kisváros termálfürdője.

A Győrtől 32 kilométerre fekvő Csornán 1970-ben fúratott termálkutat a helyi termelőszövetkezet. Hamar kiderült, hogy a kedvező összetételű víz nem pusztán üvegházak fűtésére alkalmas, hanem akár egy fürdőt is létesíthetnének. Ez a terv viszonylag gyorsan megvalósult, hiszen a szabadtéri medencékkel rendelkező termálstrandot már 1973-ban átadták.

A fürdő vize gyógyvíz minősítést kapott, ami nem csoda, mert az ország legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvizei közé tartozik, viszont ezután valahogy elakadt a fürdő fejlesztése. Miközben más településeken komplett üdülőövezetek nőttek ki a földből a hasonló adottságú termálfürdők körül, addig a csornai fürdő megmaradt egy kis szezonális, ötmedencés termálstrandnak.

Sokáig az is hátráltatta a fürdő fejlesztését, hogy a rendszerváltást követően a termálkutat is magában foglaló terület magánkézbe került. S nem mindig volt zökkenőmentes a termálkút aktuális tulajdonosa és az önkormányzat közötti kapcsolat. Emiatt 2009 és 2012 között nem is működött a fürdő.

Csornai termálfürdőMár csak ezért is jelentős fordulatot jelentett a fürdő életében, hogy 2017 nyarán egy felszámolási eljárás keretében az önkormányzat megvásárolta a termálkutat, ami az első lépés volt a termálfürdő fejlesztésének megkezdéséhez. A Kisalföld friss híre szerint már napirenden vannak a további lépések is.

A közelmúltban ugyanis a helyi fejlesztések koordinálására az önkormányzat létrehozta a Csorna Projekt Kft.-t. A céggel együttműködésben pedig megkezdik a csornai termálfürdő fejlesztésének előkészítését, amihez pályázati pénzt szeretnének szerezni. A meglévő tervekkel pedig már célzott támogatást is igényelhetnének. Egyelőre tehát még a munka elején tartanak, de előbb-utóbb beérhet ennek a gyümölcse Csornán.