• Elsősorban nem a fürdővendégek, hanem a fürdők üzemeltetői számára jelent változást a mától életbelépő szigorítás.

  • Jelentős összegű bírságot és a bezáratást kockáztatja az, aki nem szólítja fel a maszkot nem viselő vendégeket a távozásra.

Az elmúlt hónapokban már megszokhattuk, hogy meglehetősen szigorú higiéniai szabályokat kell betartaniuk a fürdőknek. Mostanra gyakorlatilag általánossá vált a bejáratnál a testhőmérséklet mérése, ami sok helyen kötelező kézfertőtlenítéssel és a papucshasználat megkövetelésével is együtt jár.

A medencékben és a szaunákban, továbbá az ezen kívüli fedett részeken a maszkhasználat eddig sem volt kötelező és az új szabályozásban sincs erre vonatkozó kitétel. Az október 29-i Magyar Közlönyben azonban szerepel néhány szigorítás a maszkhasználatra vonatkozóan az üzlethelyiségeket, vendéglátóhelyeket érintően, ami november 2-tól érvényes. Azaz a medenceterekben, szaunákban, a fürdők közösségi tereiben nem kötelező a maszkhasználat, viszont a fedett részek éttermeiben, büféiben igen. Egyes helyeken a fürdők éttermeiben, fedett részen lévő büféiben eddig is megkérték a vendégeket, hogy maszkban lépjenek be és csak leülve, illetve az evés, ivás alatt vegyék le a maszkot. Mostantól ez válik általános szabállyá.

A friss kormányrendeletben szerint mindez csak a 6 évnél fiatalabbakra nem vonatkozik. Ami újdonság, hogy akik ezt nem tartják be, azokat a hely üzemeltetőjének távozásra kell felszólítania és kötelezni arra, hogy elhagyja a helyet (jelen esetben a fürdőt). Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor a hely üzemeltetője – tehát nem a vendég – rendkívül szigorú szankciókra számíthat.

Ebben az esetben ugyanis a kereskedelmi hatóság, vagy a rendőrség 100 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírságot szabhat ki az üzemeltetőre. Ami ennél is fájdalmasabb lehet, hogy legalább egy napra, legfeljebb egy évre be is zárathatják a helyet. A pénzbírság és a bezáratás együtt is alkalmazható.

Ugyanakkor a hatóság figyelembe veszi, hogy a hely üzemeltetője felszólította-e távozásra a maszkot nem hordó személyt, megtagadta-e a kiszolgálását vagy értesítette-e a rendőrséget, miután a vendég nem akart távozni. Amennyiben ezeket az üzemeltető megtette, akkor nem büntetik meg.

maszk fürdőkMagyarán annyi változásra lehet számítani, hogy a renitens vendégekkel szemben ezentúl határozottabban lépnek fel a fürdőkben, hiszen amennyiben ezt nem teszik meg, akkor azzal a létesítmény bezáratását kockáztatják.