• Melyik magyarországi megyében, városban, faluban van a legtöbb gyógyvíz?

  • Megnéztük, akadtak közöttük érdekességek.

Az ország kimondottan gazdag hivatalos minősítéssel rendelkező gyógyvizekben, ugyanakkor azért a területi megoszlásuk eléggé egyenlőtlen. Magyarország egyes vidékein szinte egymást érik a gyógyvizet adó források, máshol csak mutatóban akadnak.

A hazai gyógyvizek legnagyobb részét fürdőzési céllal hasznosítják, néhányat pedig ivókúrához, illetve olyanok is vannak, amelyeket mindkettőhöz. Említést érdemel az is, hogy a hivatalos gyógyvíz-nyilvántartásban egész sok olyan gyógyvíz is szerepel, ami nincs hasznosítva. Csak egyet említve: a Sárvár rábasömjéni településrészén található víz jelenleg is megtalálható a nyilvántartásban. Itt valóban akad egy nagyon magas ásványianyag-tartalmú vizet adó forrás, amiből hajdanában a Sárvári Termálkristályt készítették, de már évtizedek óta nem hasznosítják.

Jelenleg melyik vármegye a hazai gyógyvíz nagyhatalom? Ez Jász-Nagykun-Szolnok, ahol összesen 27 darab, minősített gyógyvizet adó kút található. Ráadásul érdemes megemlíteni, hogy az itteni – hasznosított – termálvizek közül messze nem mindegyik rendelkezik gyógyvíz minősítéssel. (Például a jászsági termálfürdők közül csak az egyik). Nem azért, mert nincs kedvező hatásuk, hanem az adott fürdő üzemeltetője valamilyen ok miatt ezt nem kezdeményezte. Szóval vannak itt még bőven tartalékok…

Jász-Nagykun-Szolnokon belül a legtöbb, 4-4-4 gyógyvizet adó kút Berekfürdőn, Szolnokon és Tiszajenőn található. A szolnokiak nincsenek most igazán kihasználva, a berekfürdőiek annál inkább. Tiszajenőn pedig nem termálkútról van szó, hanem innen származik a palackozva forgalmazott Mira gyógyvíz. Bár tavaly aggasztó híreket lehetett róluk hallani.

Berekfürdő gyógyfürdő

A vármegyei gyógyvizes rangsorban egyébként Hajdú-Bihar a második, náluk 26 darab olyan kút található, ami minősített gyógyvizet ad.

A legtöbb gyógyvízzel rendelkező hazai városnak Budapest számít, ahol összesen 27 gyógyvizet tartanak nyilván, tehát ugyanannyit, mint Jász-Nagykun-Szolnokban. A fővárosban gyakorlatilag mindegyik ismert fürdőnek van saját gyógyvize, némelyiknek nem is egy. Legutóbb 2023-ban bővült a budapesti gyógyvizek köre, amikor a V.30 Belvárosi Sportközpontot ellátó termálkút vize kapta meg ezt a címet. Akad néhány ivókúrához használt gyógyvize is a fővárosnak, ilyenek például a Ferenc József és a Hunyadi János vizek forrásai. Továbbá néhány jelenleg nem hasznosított gyógyvíz is szerepel a nyilvántartásban: a pesterzsébeti jódos-sós gyógyvíz, de a Rácz fürdő – kénes – gyógyvize is ide sorolható.

Széchenyi Gyógyfürdő

A Budapesten kívüli hazai városok közül Hévíz rendelkezik a legtöbb gyógyvízzel, szám szerint kilenccel. Nincs sokkal lemaradva tőlük Sárvár és Nyíregyháza sem, ahol 8-8 gyógyvíz található.

Hévízi Tófürdő előtérben tündérrózsákkal

A „legtöbb gyógyvízzel rendelkező község” címmel az Eger közelében fekvő Demjén büszkélkedhet. Náluk összesen 5 darab gyógyvizes kutat tartanak nyilván. Ezek viszonylag friss minősítések Demjénben, hiszen a legrégebbi 2008-ban, a legújabb 2020-ban kapta meg ezt a minősítést.

Talán meglepő, de egykor a Balaton vizét is gyógyhatásúnak tartották. Erről itt olvashat bővebben.