• Amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor a nyár első napján megnyitja kapuit a Szent András Gyógyvizes Strand.

  • Mostantól egész évben működni fog a tóalmási fürdő és megszereznék a gyógyfürdő címet is.

Tóalmás község Budapesttől 55 kilométerre, Pest megye Jász-Nagykun-Szolnokkal határos részén található. A településen az 1960-as években kőolajat kerestek, de helyette termálvizet találtak. Ezt nem hagyta veszni a község akkori vezetősége és 1971-ben egy strandfürdőt nyitottak. A hárommedencés fürdő azóta szezonálisan üzemelt, egészen a 2021-es szezonig.

Fontos mérföldkő volt a fürdő életében 2004, amikor a termálvizük gyógyvíz minősítést kapott. A „Tóalmási Szent András Gyógyvíz” közepes ásványianyag-tartalmú, nátrium-hidrogénkarbonátos, lágy termálvíz, ami elsősorban térízületi és csípőízületi problémák kezelésénél lehet hatásos. Ezt a minősítést 2014-ben megerősítették.

Ahogy említettük, utoljára két éve, 2021-ben volt nyitva a tóalmási termálstrand, mert egy 260 millió forintos támogatásnak köszönhetően megkezdődött a fürdő felújítása, bővítése, emiatt a 2022-es szezont kihagyták.

A település honlapján közzétett tájékoztatás szerint azonban a munkák döntő részével elkészültek, így idén megnyitják a Szent András Gyógyvizes Strandot. Az említett támogatásból új öltözőket és korszerű vizesblokkot alakítottak ki. Felújították a medencéket és egy új, 20 négyzetméteres pancsolómedencét is építettek. Kis fürdőgyógyászatot is kialakítottak, itt elérhető lesz a tangentoros kezelés, fizikoterápia, gyógytorna, gyógymasszázs is. Utóbbiak révén kezdeményezni fogják a gyógyfürdő cím megszerzését.

A fürdő várhatóan 2023. június 1-jén nyitja meg kapuit. Egyébként már a strandvezető munkakörre is kiírtak egy pályázatot, április 14-ig várják a jelentkezéseket és az állás május elsejétől tölthető be.

Már tudható a nyitvatartási idő is. A szezonban 10-től 19 óráig tartanak nyitva, a szezonon kívül, azaz októbertől április végéig 10 és 18 óra között várják a vendégeket. Kéthetente hétfőnként lesz majd karbantartási szünet, de a hétfőre eső hosszú hétvégék kivételt fognak jelenteni.

Tóalmás Termálfürdő

Itt olvashat arról, hogy április elején újranyit két szezonális termálstrand és egy gyógyfürdő.