• A kedvező időjárásnak köszönhetően van olyan termálfürdő, ahol a nyári vendégforgalom 15 százalékkal magasabb a tavalyinál.

  • Egyes termálfürdőknél a rossz időnek is örülnek.

Tavaly augusztusban jóval szeszélyesebb volt az időjárás, mint idén, illetve ezen a nyáron gyakrabban volt kánikulai időszak. Ez jót tett a fürdők forgalmának, bár némelyik termálfürdőnek a hűvösebb napok is látogatottsági csúcsokat hoznak – ez derült ki két megyei hírportál, a hevesi Heol és a somogyi Sonline összeállításából.

A Somogy megyében található Barcs termálfürdőjében több ezerrel nőtt idén nyáron a vendégek száma. Júniusban 16 ezren, júliusban 22 ezren, augusztus 20-ig pedig 15 ezren látogattak el a fürdőbe. A határ közelsége miatt egyébként Barcson jelentős a horvátországi vendégek száma is.

Barcsi gyógyfürdőAmennyivel melegebb volt, mint tavaly, annyival nem látogatott el több vendég a Csokonyavisontai Termálfürdőbe, de még ennél a fürdőnél is a vendégszám emelkedéséről számoltak be a Sonline.hu-nak. Júniusban nyolcezer, júliusban 11,5 ezer, augusztus 20-ig hétezer vendégük volt.

Van Somogyban két olyan fürdő, ahová inkább a hűvösebb idő hoz több vendéget. Ilyen a siófoki Galerius Fürdő, ahol ennek ellenére eddig jó szezont zártak, mert a kánikulai időszakban is több vendégük volt a megszokottnál.

A Fonyód közelében lévő Csiszta Fürdőben is hasonló a helyzet, rossz időben, amikor túl hideg a Balaton, nagyon megugrik a látogatószámuk. Idén kevesebb volt az ilyen alkalmakból, így összességében a tavalyihoz hasonló vendégforgalmat értek el. Ez júniusban ötezer, júliusban 7500, augusztus eddigi részében pedig 5200 vendéget jelent.

Csiszta FürdőHeves megyében az egerszalóki Saliris Resortot mindig augusztusban keresi fel a legtöbb vendég. Amennyiben a a nyárból hátralevő napokon is jó idő lesz, akkor az idei nyarat – a 2016-oshoz viszonyítva – 15 százalékkal magasabb vendégszámmal zárhatják. Az egerszalóki fürdőnél egyébként azt tapasztalják, hogy a túlzottan magas hőmérséklettel együtt járó és elhúzódó kánikula már nem hoz arányosan több vendéget.

Egerszalók Saliris Resort SpaJónak ígérkezik a Bükkszéki Termálfürdő szezonja is, idén eddig 90 ezren keresték fel a létesítményt. Ennél a fürdőnél azt tapasztalták, hogy nemcsak a kánikula, hanem a helyben és a környéken rendezett programok is kedvezően hatnak a forgalmukra.

Hiába van jó idő szeptemberben?

A Sonline kigyűjtötte a Somogy megyei fürdők látogatottsági adatait. Ez azért érdekes, mert jól mutatja, hogy miért olyan fontos a fürdők számára a nyári időszak. Tavaly az augusztus szokatlanul hűvös, esős időt hozott, viszont szeptemberben egész kellemes idő volt. Az utóbbi viszont már nem tudta kompenzálni az augusztusi kiesét. A somogyi fürdőknek ugyanis tavaly augusztusban 293 ezer vendégük volt, szeptemberben viszont már csak 93 ezer, ez nem sokkal több az éves mélypontot jelentő februárnál, amikor 80 ezren kereték fel a megye fürdőit.