• Számos kedvező tulajdonsága van a magas kéntartalmú gyógyvizeknek.

  • Ezek egy része már a víz párját belélegezve is érvényesül.

A kénes vizű fürdőket messziről felismerni, hiszen már a környékükön is jól érezhető a kén jellegzetes szaga/illata (kinek mi). Idehaza a kénes termálvizek, gyógyvizek viszonylag gyakoriak, ráadásul némelyik víznek kiemelkedően magas a kéntartalma.

Fürdőzés során a gyógyvizek hatóanyagainak egy része a bőrön keresztül jut be a szervezetbe, de más összetevők a víz páráját belélegezve, a légzőszervek nyálkahártyáján keresztül is egész hatékonyan felszívódnak. Egy 2021-es lengyel tanulmány is azt mutatta, hogy már a gyógymedencék közelében való tartózkodás is kedvezően hathat egyes légzőszervi problémákra.

Széles körben ismert, hogy ezekre a problémákra egész jók a magas sótartalmú vizek, – például a bükkszéki fürdő gyógyvize – nem véletlen az sem, hogy sokan a tengerpartokon is a légzőszervi problémáik enyhülését tapasztalják. Viszont ez a kedvező hatás a kénes vizekre is igaz. A kénes vizekben fürödve élénkül a légzés, ez segít leküzdeni a szellemi és fizikai fáradtságot. Maga a víz párája kedvezően hat egyes légzőszervi problémákra is, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a kénnek erőteljes gyulladáscsökkentő hatása van.

Sőt, a keringési rendszerre is kedvező lehet. Dr. Bender Tamás Gyógyfürdőzés című könyvében olvasható, hogy a kén elsősorban a bőrön és a légutakon jut be a szervezetbe. Itt érvényesül az értágító hatása, amely a szívkoszorúerekre is kedvezően hat, ezáltal a szív vérellátását is javítja.

gyógyvizes medence Bogácson

Magyarországon – többek között – kénes gyógyvíz talál ható Bogácson, Harkányban, Hévízen, Kehidakustányban, Mezőkövesden, Zalakaroson is.

Illusztráció: Bogácsi Gyógyfürdő

Itt olyan orvosi kutatásokról olvashat, amelyek a gyógyfürdőzés ideális időtartamával foglalkoztak.