• Különböző hőfokú gyógyvízzel töltött medencék közül választhatunk a legtöbb gyógyfürdőben.

  • Mitől függ az, hogy melyiket érdemes használni?

34-36, 37-38, 39 Celsius-fokos, vagy egyéb hőfokú vízzel töltött gyógymedencék sorakoznak egymás mellett sok fürdőben. Felmerülhet bennünk kérdésként, hogy mégis melyiket érdemes választani, melyiket elkerülni? Egyáltalán, miben különbözik a hatásuk?

Általánosságban azt érdemes fejben tartani, hogy a legtöbb fürdőzőnek leginkább az úgynevezett közepes hőmérsékletűnek, vagy indifferensnek nevezett vízzel töltött medencéket ajánlják. Ezekben 34-35 Celsius-fokos víz található. Ennek az előnye az, hogy a szervezetet minimálisan terheli meg, hiszen se nem túl hideg, se nem túl meleg. Különösen fontos lehet ez az idősebb korosztálynál és azoknál, akik valamilyen betegségben szenvednek, különös tekintettel a szív- és érrendszeri problémákra.

Emellett nem véletlen, hogy olyan sokan szeretik a magasabb hőmérsékletű termálvízzel töltött medencéket. Gyakran tapasztalható, hogy a legforróbb medencében üldögél a legtöbb ember, különösen az idősebb generáció képviselői. Egyrészt kellemes ezekben lenni, másrészt a melegebb víz intenzívebb ingerhatást okoz. Utóbbi – különösen az idült mozgásszervi problémákkal küzdők esetében – hatékonyabban enyhítheti a fájdalmakat.

szabadtéri gyógymedence Cserkeszőlőn

Fontos megjegyezni, hogy a magas hőmérsékletű gyógyvíz hosszú ideig tartó használata akár be is lobbanthatja a gyulladásos betegségeket. Amennyiben valaki például éppen az ízületi gyulladását kúrálna a gyógyvízben, akkor ez igen kellemetlen lehet, hiszen gyakorlatilag pont ellentétes hatást ér el, mint amiért felkereste a gyógyfürdőt.

Meszesedés és porckopás esetén nem ajánlott a túl magas vízhőmérsékletű medencék használata. Ezeknél a problémáknál kulcsfontosságú, hogy a beteg mozogjon is a vízben, és ehhez jobban megfelelnek a hűvösebb vizű medencék.

Egyébként számos mozgásszervi problémára nagyon kedvezőek lehetnek a 28-30 Celsius-fokos gyógyvizes úszómedencék. Ezeknél egyszerre érvényesül a víz gyógyhatása és az ízületek alapos átmozgatása, ráadásul a víz hőmérséklete ideális az úszáshoz. Sajnálatos módon a gyógyvizes úszómedencék viszonylag ritkák. (Ebben a cikkben ajánlunk néhány termálfürdőt, ahol ilyen medence található).

Kehida gyógyvizes úszómedence

Az is lényeges, hogy ha valaki a melegebb termálvizes medencét választja, akkor tartsa be a megszabott fürdési időt. Tehát ne töltsön egyhuzamban 15-20 percnél hosszabb időt a medencében (kis pihenőket iktasson be). Amennyiben valaki nem szeretne ilyen rövid ideig a vízben lenni, akkor ismét jobb választás lehet egy hűvösebb vizű gyógymedence.

Egyes esetekben az orvosok a medencék kombinált használatát is ajánlják. Tehát először egy rövid időtartamot javasolnak a melegebb hőmérsékletű medencében, majd némi pihenést követően lehet átmenni egy langyosabb medencébe, ahol hosszabb ideig maradhatnak. Ezzel módszerrel kihasználható a melegebb víz erősebb ingerhatása, ugyanakkor ez a megoldás kevésbé terheli meg a szervezetet.

Püspökladány Sárrét Kincse gyógymedence

Illusztrációk: gyógyvizes medencék Cserkeszőlőn, Kehidakustányban és Püspökladányban

Itt olvashat az egerszalóki gyógyvíz hatásáról.