• Vajon melyik gyógyvizes fürdő lehet a leghatékonyabb a mozgásszervi problémák enyhítésére?

  • Összefoglaltuk, hogy mit érdemes erről a témáról tudni.

Hazai gyógyfürdők zöme a mozgásszervi problémák kezelésére ajánlott gyógyvízzel rendelkezik. Olyannyira, hogy az esetek többségében az idült mozgásszervi betegségek jelentik a – fürdőkúraként ajánlott – gyógyvizek első számú javallatát. A fürdőkúrák rendkívül előnyösek lehetnek az ízületek kopásának és meszesedésének, valamint az ízületek merevségének, fájdalmának enyhítésére, továbbá mindezek megelőzésére.

Fürdőzés közben a gyógyvíz meghatározó összetevői – legyen az kénes, jódos-brómos vagy akár magas sótartalmú víz – a bőrön keresztül bejutnak a szervezetbe és kedvező hatást fejtenek ki a legtöbb mozgásszervi panaszra.

Sőt, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, egyszerű hévizes fürdőknél is sokan a mozgásszervi panaszaik lényeges enyhülésről számolnak be. Ez azzal magyarázható, hogy az összetétel mellett meglepően nagy szerep jut a víz fizikai hatásának is. Ide értendő a víz hőmérséklete, felhajtóereje és a vízben végzett mozgás során létrejövő masszírozó hatás.

Ezen belül különösen fontos a víz hőhatása, hiszen ez önmagában is pozitív hatást gyakorol a mozgásszervi problémákat érintő panaszokra. (Erről itt olvashat bővebben). Már a szimpla meleg víz is lazító, görcsoldó és fájdalomcsillapító hatással bír. A víz felhajtóereje miatt könnyebb a mozgás, és a merev ízületek jobban átmozgathatók. Ezek az eredmények pedig tovább fokozhatók, ha a fürdőzést más kezelésekkel kombináljuk, például gyógymasszázzsal vagy gyógytornával.

Cserkeszőlő gyógyfürdő gyógymedence nyáron

A címben feltett kérdésre a válasz lényegében az, hogy szinte bármelyik gyógyvizes fürdő hatékonyan segíthet a mozgásszervi problémáink kezelésében. A víz hőhatásának rendkívül fontos szerep jut, amit még hatásosabbá tehetnek az adott gyógyvíz ásványi anyagai, valamint a fürdőzés mellett alkalmazott további kezelések.

A konkrét fürdő kiválasztása leginkább az egyéni érzékenységtől és a korábbi kedvező, vagy kedvezőtlen tapasztalatoktól függ. Például sokan esküsznek a kénes vizek – amilyen például Mezőkövesden vagy Zalakaroson található – kedvező hatásaira, ugyanakkor azoknak, akik allergiásak a kénre (ami amúgy nem ritka), nyilván nem ajánlott.

Mozgásszervi problémák esetén ezért érdemes kipróbálni különböző fürdőket, hogy megtaláljuk számunkra a legmegfelelőbbet. Egy pár tippet említve: a már említett Zalakarosi Fürdő és mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő mellett érdemes próbát tenni például Berekfürdő, Bogács, Cserkeszőlő, Hajdúszoboszló, Igal, vagy éppen Sárvár gyógyfürdőivel. Azonban fontos tudni, hogy vannak olyan fürdők is, amelyeknek hivatalosan nincs gyógyvizük, hanem „csak” minősítés nélküli termálvizük, ennek ellenére mégis hatásosak lehetnek a mozgásszervi problémák enyhítésére.

Cserkeszőlő gyógyfürdő gyógymedence nyakzuhannyal

Még azért említést érdemel, hogy az ízületeket érintő aktív gyulladás esetén nem javasolt a meleg vizes fürdőzés! Az aktív gyulladást a rendkívül erős fájdalom, a bőrpír és duzzanat jelenléte mutatja.

Illusztrációk: cserkeszőlői fürdő

Itt a kénes gyógyvizek egyik különleges – orvosilag igazolt – hatásáról olvashat.