• Széles körű ismertséget hozott Pacsérnak a lila termálvizű fürdő.

  • Tovább folytatnák a termálfürdő fejlesztését.

A vajdasági, de a magyar-szerb határ közelében található Pacséron 2014 nyarán nyitották meg a termálfürdőt. Ez nem egy klasszikus medencés fürdőt jelentett, hanem egy termálvízzel felöltött mesterséges tavat. Az egész éves működésre 2018 elején tértek át, hiszen ekkor adták át a 300 négyzetméteres fedett fürdőt. A két medencét magában foglaló épületben ugyanaz a termálvíz érhető el, mint a termáltóban.

A termálfürdő jelentős ismertséget hozott a falunak – erről Szabolcski Szabolcs, a település helyi közösségének tanácselnöke beszélt a Pannon RTV Közügyek című műsorának november végi adásában. Szabolcski elmondta, hogy amikor Pacsér nevét említi valahol, akkor a többségnek beugrik, hogy náluk termálfürdő működik, főleg annak a lila színét emlegetik sokan. 2015 óta ugyanis különleges lilás árnyalatot kapott a termálfürdő vize. Ez a fedett medencéknél annyira nem látszik, viszont a termáltó esetében eléggé látványos.

Szabolcski Szabolcs beszélt arról is, hogy a jövőben egyre inkább a gyógyturizmus felé nyitnának, ezért folytatják a fürdő fejlesztését. Igyekeznek olyan szolgáltatásokat elérhetővé tenni, amit egy gyógyfürdőben igényelnek az emberek. Ezek közé tartozik, hogy hamarosan gyógymasszázs is elérhető lesz a fürdőben, valamint átadnak egy új finn szaunát és egy infraszaunát. Most ugyan nem említette, de korábban szó volt arról is, hogy egy jacuzzival is bővítenék a termálfürdő kínálatát.

Pacsér fedett gyógyfürdő

Szóba került az is, hogy nemcsak a környékről, hanem Szerbia egész részéről vannak vendégei a fürdőnek. Mellettük pedig egyre többen Magyarországról látogatnak el Pacsérra, kihasználva azt, hogy közel van a határ.

A pacséri lila termálvíz nátriumot, szulfátot, jódot, brómot tartalmaz. Elsősorban reumatikus megbetegedések, légúti betegségek, egyes bőrbetegségek kezelésére alkalmas, de gyorsítja a sérülések utáni gyógyulási folyamatot is.