• Különleges téli program a hévízi vízitúrázás, ami nem megerőltető, ezért minden korosztálynak ajánlható.

  • Csak március közepéig van lehetőség vízitúrázni a Hévízi-lefolyón.

A Hévízi-tó felesleges vizét elvezető csatornát többféleképpen emlegetik. Hévízi-lefolyó, Hévíz-patak, Hévíz-folyás, vagy éppen Meleg-ér. Jó időben sokan járnak a termálvizes csatornához fürdeni, a hidegebb idő beköszönte után pedig kedvelt vízitúra-helyszínnek számít.

Nagy élmény a csatornán kenuval, vagy kajakkal végigmenni, hiszen a termálvíznek köszönhetően a legnagyobb hidegben sem fagy be és rendkívül gazdag az élővilága. A patak sodrása nagyon enyhe, így akár idősebbek is részt vehetnek a vízitúrákon, de gyerekekkel is remek program lehet.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy bárki, bármikor nekivághat a távnak. Miután a terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik, ezért szigorú szabályok vonatkoznak a vízitúrákra.

Azért, hogy a lehető legkevésbé zavarják az élővilágot, túrákat csak november elseje és március közepe között lehet szervezni. Kötött az útvonal, azaz a hévízi zsiliptől kell indulni és Fenékpusztáig kajakozhatnak, vagy kenuzhatnak a túrázók. Naponta maximum 250-en szállhatnak vízre és 9:30 és 12 óra között kell indulniuk. A távot egyébként 2,5-3 óra alatt lehet megtenni.

Hévíz kenutúra termálpatak

Többen is szerveznek vízitúrákat a lefolyóhoz. Ahogy a lentiekből látható, a díjaik alapvetően hasonlók. A részvételi költség tartalmazza a kajakok, kenuk használatát, a szükséges felszereléseket és a szakképzett túravezetést.

A transzfert kétféle módon oldják meg. Az egyik megoldás szerint indulás előtt egy-egy személy leviheti az autóját a fenékpusztai parkolóhoz, majd őket kisbusszal visszaviszik Hévízre és ekkor indul a csoport. A másik megoldás, hogy Fenékpusztára érkezve egy-egy sofőrt elvisznek a Hévízen hagyott autóhoz és onnan mehetnek vissza felvenni a többieket.

A szervezett túrákat hétvégén és ünnepnapokon tartják, de igény és megfelelő jelentkező esetén más időpontokra is szerveznek túrákat. Érdemes időben jelentkezni, mert a férőhelyek végesek.

A következő négy túraszervezőt találtuk, reméljük nem hagytunk ki senkit.

Indián vízitúra: náluk lehet kajak és kenu közül is választani. A felnőtt kajakos túra ára 4900 forint, gyerekeknek 3900 forint, csoportoknak fejenként 4500 forint. Kajakkal felnőtteknek és gyerekeknek 6900 forint, csoportoknak fejenként 6500 forint. Minden esetben ezen felül fizetendő a Nemzeti Parkba szóló belépő, aminek az ára személyenként 1000 forint.

Vidra vízitúra: náluk fejenként 6000 forint a túradíj és ezen felül fizetendő az 1000 forintos belépőjegy.

Vizitura.hu: 5000 forint/fő a részvételi díj, amihez hozzájön az 1000 forintos belépő.

Euro vízitúra: 4900 forint a túradíj, a Nemzeti Parkba szóló belépő pedig 1000 forint.

A Hévízi Televízió nemrég készített egy remek videót a vízitúra indulási helyszínéről. Érdemes megnézni: