• Az isiász vagy más néven ülőidegzsába esetén a gyógyvizek, fürdőkezelések jelentős szerepet játszhatnak a megelőzésben és a kiújulás elkerülésében.

  • Már kialakult betegségnél az akut és krónikus időszakokra más-más szabályok érvényesek.

Az isiász (ülőidegzsába) főként azokat fenyegeti, akik ülőmunkát végeznek. Bár gyakrabban jelentkezik idősebb korban, de fiatalabbaknál is időről időre előfordulhat. Az ülőideg a csípő tájékáról ered, majd fut le a comboktól egészen a lábfejekig. Ennek a normális működésének zavara okozza az isiászt. Általában a problémát deréktáji, vagy a valamelyik végtagba sugárzó fájdalom jelzi.

A fájdalom intenzitása széles skálán mozog, kezdve az enyhe szinttől egészen a szinte elviselhetetlenig. Az isiászt azonban gyakran egy jellegzetes, hirtelen kialakuló és rendkívül éles fájdalom jelzi először. Ezt gyakran kísérheti zsibbadás és érzéskiesés egyes testtájékokon. Az ülőidegzsábánál az alapvető probléma az, hogy a gerincből kilépő idegrostok összenyomódnak. Ennek különböző okai lehetnek, mint például porckorongsérv, a csigolyák közötti ízületek kopása, vagy akár gerinccsatorna-szűkület.

Az isiász kezelése során az első, akut szakaszban elsősorban a gyógyszerek alkalmazásán van hangsúly. Súlyosabb esetekben esetleg műtét is megfontolandó lehet.

Vajon az isiásznál hasznos lehet-e a gyógyvizes fürdőzés, valamint más fürdőgyógyászati kezelések, amelyek elérhetők a gyógyfürdőkben? Fontos megjegyezni, hogy a betegség heveny, azaz akut időszakában a fürdőkezelések és masszázsok kifejezetten ellenjavalltak.

Az akut időszak utáni krónikus, vagy más néven idült állapotban már szóba jöhetnek bizonyos fürdőkezelések. Ilyenkor kifejezetten ajánlott a gyógytorna, és amennyiben a szakorvos javasolja, akkor a gyógymasszázs és akár a súlyfürdő is.

Ilyenkor már javasolt lehet a gyógyvizes fürdőzés is. A hazai gyógyfürdők közül több vizének javallatai között is megtalálhatjuk az isiászt. Ilyenek például a Cserkeszőlő Fürdő (lenti képen), Debrecenben az Aquaticum fürdő, továbbá pozitív hatású lehet a gyulai és a zalakarosi gyógyvíz is.

Cserkeszőlő gyógyfürdő

A fürdőknek továbbá jelentős szerepük lehet az ülőidegzsába megelőzésében és a kiújulás elkerülésében. Ezen a területen ugyanis kulcsfontosságú a rendszeres testmozgás, különösen olyan formában, amely erősíti a gerinc körüli izmokat. Például az úszás, – történjen az hagyományos vagy gyógyvizes úszómedencében – rendkívül ajánlott.