• Kezdeményezte a gyógyfürdő övezeti cím megszerzését Nagyvárad.

  • Ennek révén uniós pályázatokon indulhatna a termálvizekben gazdag város.

Gyógyfürdő övezeti státusz megszerzésére pályázott Nagyvárad – számolt be az Erdélyi Magyar Televízió. Ez a “gyógyfürdő övezet” elnevezés hasonló ahhoz, amit Magyarországon gyógyhelynek nevezünk. Azaz azokat a helyeket és környéküket jelöli, ahol valamilyen természetes gyógytényező – jellemzően gyógyvíz – található.

Az elmúlt néhány évben Magyarországon is számos fürdő és környéke kezdeményezte a gyógyhely cím megszerzését. Ehhez a motivációt egy EU-s pályázat jelentette, amit kifejezetten gyógyhelyek számára írtak ki. Nagyváradon is hasonló a helyzet, a gyógyfürdő övezet cím révén uniós forrást szeretnének bevonni az övezet fejlesztésére.

Idén év elején kezdték el az ehhez szükséges dokumentáció előkészítését, amit a romániai egészségügyi minisztériumhoz nyújtottak be. Az övezetbe fog tartozni a Sebes-Körös két partja, a belváros egy része, a vár és környéke, a Körösvidéki Múzeum és a megyei könyvtár vonzáskörzete, valamint a felújítandó őssi strandfürdő. Az itt megvalósítandó fejlesztések révén Nagyvárad vonzóbbá válhatna a belföldi és a külföldi turisták számára is.

Mindehhez jó alapot jelent, hogy a város híres a termálvizeiről. Ezt a vízbázist triászkori mészkövek és dolomitok tárolják, 2100-3000 méteres mélységben. A geotermikus kincs mintegy 100 négyzetkilométeres területen fekszik, amelyet tizenegy kúton keresztül termelnek ki.

Nagyvárad termálfürdő termálparkNégy évvel ezelőtt Nymphaea néven egy 14 medencés aquaparkot adtak át. Idén pedig bejelentették a nagyvárad-őssi strand felújítását és ezzel párhuzamosan kezdeményezték a gyógyfürdővé nyilvánítását. Átszámítva 7 milliárd forintból fejlesztenék a fürdőt, szintén EU-s forrás bevonásával. Ennek során egyrészt felújítanák a régi strandfürdőt, másrészt egy vadonatúj fürdőkomplexumot is építenének mellé (a fenti képen ennek a látványterve látható).