• A termálvizes fürdőzés az egyéni érzékenységtől, életkortól, edzettségi és egészségi állapottól függően akár erős álmosságot és bágyadtságot is okozhat.

  • Mi ennek az oka, és hogyan kerülhetjük el?

Azok, akik hosszabb ideig üldögélnek egy jó meleg termálvizes medencében, gyakran tapasztalják a bágyadtságot és álmosságot. Ez természetes jelenség, mivel a meleg víz kitágítja az ereket, csökkenti a vérnyomást, ami sokaknál bágyadtságot eredményezhet. Ugyanakkor ez akár zavaró mértékű is lehet.

Ez a hatás nemcsak termálvíz vagy gyógyvíz esetén jelentkezik; otthon is tapasztalhatjuk ugyanezt, ha hosszasan ülünk egy kád meleg vízben. Viszont a termálvizeknél ez a hatás erőteljesebb lehet, több okból is.

Egyrészt a termálvízben található egyes anyagok, mint például a bróm, nyugtató, stresszoldó és álmosító hatással bírnak. Egy 1960-as évekbeli, Hévízen végzett orvosi vizsgálat szerint a gyógyvizes fürdőzés hatására a szervezet magnéziumot szabadít fel, ami szintén álmosságot okoz.

A bágyadtság és álmosság főleg akkor okozhat problémát, ha még aznap teendőink vannak, például haza kell vezetni az autót egy egynapos fürdőlátogatás után. Ez akkor is gondot jelenthet, ha valakinek alacsony a vérnyomása, ami a meleg vízben még jobban csökkenhet. Magas vérnyomás esetén pedig a vérnyomás gyors ingadozása okozhat problémát.

Jó hír, hogy némi odafigyeléssel megelőzhető ez a fáradtságérzet. A legegyszerűbb módszer, ha nem a 37-38 Celsius-fokos vagy ennél melegebb vizű medencéket választjuk. Hűvösebb vizű medencét érdemes keresni, de ez nem hideget jelent. Az ideális hőmérséklet 34-36 Celsius-fok, ami kevésbé terheli meg a szervezetet és kisebb hatással van a vérnyomásra.

Hatvan medence fürdőzők

Ha mégis a melegebb vizű medence mellett döntünk, tanácsos rövidebb ideig tartózkodni benne. A tapasztalatok szerint rövidebb fürdési időnél kevésbé érvényesül a vérnyomáscsökkentő hatás, mint 40-60 perces tartózkodásnál. Gyógyvizes medencék esetén az ajánlott fürdési idő amúgy is általában 20-30 perc egyhuzamban, amit érdemes betartani.

Van egy olyan megoldás is a bágyadtság elkerülésére, hogy a medencében való tartózkodás után egyből lezuhanyzunk, méghozzá a medence vizénél hűvösebb vízzel. Szóba jöhet az is, ha a melegebb vizű medence után egy rövidebb időre átmegyünk egy hűvösebb vizűbe.

Többnapos fürdőkúra során egy más jellegű fáradtság is jelentkezhet, jellemzően a harmadik-negyedik nap körül, még azoknál is, akik betartják az ajánlott fürdési időt. Ez kifejezetten gyakori és fürdőreakciónak nevezik. A jó hír az, hogy gyorsan enyhül, egy-két nap alatt teljesen elmúlik.

Itt olvashat arról, hogy melyik gyógyfürdőbe érdemes menni mozgásszervi problémák esetén.