• Előfordulhatnak furcsa tünetek a fürdőkúrák során.

  • Ezek nem feltétlenül jelentenek problémát, de adott esetben nem árt orvossal konzultálni.

A gyógyvizes fürdőkúrák során fordulhat elő a fürdőreakciónak nevezett tünetegyüttes. Ez nem káros, nem jelent semmilyen problémát, viszont kellemetlen lehet. Ezek a tünetek nem egy-egy wellnesshétvége alatt jelentkeznek, hanem kifejezetten az egy-két hétig tartó, klasszikus fürdőkúrán résztvevőket érinthetik.

Tipikusan a negyedik, ötödik, vagy a hatodik napon jelentkezhetnek a következő tünetek: erősödhetnek és más testrészekre is kisugározhatnak az esetlegesen meglévő fájdalmak, főleg ízületi problémák esetén, továbbá enyhe hőemelkedést, levertségérzetet tapasztalhatnak a betegek. Amennyiben ezek enyhébbek, és egy-két nap alatt elmúlnak, akkor az semmilyen bajt nem jelent, ez a szervezet természetes reakciója a gyógyvizes kúrára.

Mindenesetre a fentiek jelentkezésekor – amennyiben van rá lehetőség – érdemes felkeresni az adott gyógyfürdő szakorvosát. Elképzelhető, hogy módosít a kezeléseken, vagy rövidebb fürdési időket javasol. Erősebb, vagy nem múló panaszok esetén azonban mindenképpen szükséges egy orvossal konzultálni. Főleg a gyulladásos betegségeknél fordulhat ugyanis elő, hogy a fürdőkúrával párhuzamosan fellángol a betegség. A szakorvos pedig ilyen esetekben el tudja dönteni, hogy erről, vagy csak szimpla fürdőreakcióról van-e szó.

gyógyvízTudja, hogy hol vannak a legmagasabb ásványianyag-tartalmú termálvizek hazánkban? Ide kattintva elolvashatja az erről szóló cikkünket.