• Megnéztük, hogy milyen összetevői vannak a harkányi gyógyvíznek és összegyűjtöttük a szervezetre gyakorolt hatásukat.

  • A víz fürdőkúrához és ivókúrához is használható.

A harkányi gyógyvíz a kénes vizek csoportjába tartozik, ugyanakkor – ahogy a lenti táblázatból is látszik – számos egyéb ásványi sót, nátriumot, kloridot, jódot, brómot és további anyagokat is tartalmaz. Ezek együttesen adják a 62 Celsius-fokosan feltörő gyógyvíz hatását.

A harkányi víz fürdő- és ivókúrákhoz egyaránt felhasználható, s főként ízületi, reumatikus panaszok, nőgyógyászati gyulladások, valamint a pikkelysömör kezelésére alkalmas.

Vízösszetétel (mg/l)

Kálium 15,5
Nátrium 158
Ammónium 1,88
Kalcium 50
Magnézium 11,2
Vas 0,01
Klorid 105
Bromid 0,61
Jodid 0,12
Fluorid 1,39
Szulfát 6,9
Hidrogén-karbonát 525
Szulfid 12,4
Metakovasav 55
Szabad szénsav 242

A táblázatban lévő adatok forrása: harkanyfurdo.hu

A víz legmeghatározóbb összetevője a karbonil-szulfid, ami a vízben oldott állapotban található, majd a medencékbe kerülve bomlani kezd és felszabadul a kénhidrogén gáz. Ez egy úgynevezett két vegyértékű kénvegyület, amelynek a felszívódási hatékonysága százötvenszerese a négy vegyértékű kénvegyületeknek. Magyarán belélegezve és a bőrön át is rendkívül gyorsan a szervezetbe jut. A kénnek fontos szerepe van az ízületi porcok felépítésében, valamint gyulladáscsökkentő, vérátáramlást fokozó hatással rendelkezik.

Bár nem számít domináns összetevőnek, de jód és bróm is található a harkányi gyógyvízben. A jód gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatásáról ismert, javítja a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A brómnak pedig stresszoldó, nyugtató hatása van.

Harkányi GyógyfürdőKalcium és magnézium is található a gyógyvízben. Ezeknek fontos szerep jut a csontrendszer felépítése, az izmok, az idegrendszer megfelelő működése során. A vízben lévő metakovasavnak szintén ismert gyulladáscsökkentő tulajdonsága, de elsősorban a bőrre, a körömre és a hajra van kedvező hatással, elősegíti ezek megújulását.

A vízben található szabad szénsav tágítja az ereket, javítja a vérkeringést a bőrben és az izmokban egyaránt. Kissé csökkenti a vérnyomást, így a szív terhelését, de tapasztalatok szerint reumatikus panaszok esetén is javítja a betegek állapotát.