• A parti településeken nincs gyógyvizes fürdő, de tó vonzáskörzetében már akad néhány olyan termálfürdő, ahol minősített gyógyvíz található.

  • Melyik közülük a legolcsóbb?

Lenne rá igény és idegenforgalmi infrastruktúra is, de a balatoni partmenti településeken sehol nincs gyógyvizes fürdő. Ennek okáról még korábban itt írtunk. Azonban a tótól kicsit távolabb már van választék gyógyvizes fürdőkből, utóbbiak terén nem is rossz a kínálat.

Ezek közül a déli part közelében található az a két gyógyvizes fürdő, ahol a legolcsóbb jegyárakat biztosítják. A két fürdő egészen hasonló árszinten kínál belépőjegyeket.

Az egyik a Fonyódtól légvonalban 5-6 kilométerre fekvő buzsáki Csiszta Fürdő. Az ötmedencés kis retró fürdő évtizedek óta működik, de csak 2006-ban kapta meg hivatalosan is a gyógyvíz minősítést az itt feltörő termálvíz. Jó néhány évig nehézkes volt a megközelítésük, de Fonyód felől immár aszfaltozott úton, illetve Balatonfenyvesről kisvasúttal is megközelíthető. Utóbbi nyári menetrendjéről nemrég itt írtunk.

Tavasszal emelkedtek a jegyáraik. Így jelenleg egy napi belépő 2800 forintba kerül. Korábban nem volt, de már kapható náluk nyugdíjas jegy is 2500 forintért, illetve a zárás előtti három órában egy 1600 forintos belépő is váltható.

Buzsák Csiszta Fürdő

A másik fürdő kicsit távolabb van a tótól, de ár-érték arányban valamivel jobb választásnak számít, legalábbis a nyári szezonban. A Marcali Városi Gyógyfürdőről van szó, a Balaton délnyugati részétől nagyjából 14 kilométert kell idáig utazni. A vizük már régóta megkapta a gyógyvíz minősítést, 2022-ben pedig a gyógyfürdő címet is megszerezték.

A fürdő fedett részében úszómedence, tanmedence és egy kisebb gyógymedence, valamint jacuzzi található. Viszont most már nyitva van a szabadtéri medencéik többsége is, így összességében elég széles a medenceválasztékuk. A kinti részen ugyanis termálmedence, gyógymedence, tanmedence, gyerekpancsoló található, ami majd a főszezonban egy úszómedencével egészül ki.

Már jó ideje nem emeltek árat, nagy vonalakban hasonló az árszintjük, mint Csiszta Fürdőnek. A napi felnőtt belépő 3000 forint. Azonban a gyerekeknek, diákoknak, nyugdíjasoknak 2100 forintért biztosítanak belépőjegyet, ami igen jó ajánlatnak számít.

Marcali Gyógyfürdő egyik gyógymedencéje

Az idei Strandok Éjszakájáról itt olvashat.