• A hazai gyógyvizekben kellő mennyiségű metakovasav is található.

  • Miért fontos ez? Milyen hatással van a szervezetre?

Amikor a gyógyvizek összetevőiről beszélünk, gyakran említjük például a ként, a jódot és a brómot is. Azonban a termálvizeknek van egy ritkábban emlegetett összetevője is, amely ugyan szintén fontos szerepet játszik a gyógyvizek kedvező hatásában, de ritkábban kerül szóba, ez pedig a metakovasav.

Sajnos a felszíni vizekben, tehát a tavakban és folyókban a metakovasav – más néven oldott szilícium – aránya évtizedek óta csökkenő tendenciát mutat. Szerencsére a felszín alatti vizek helyzete ebből a szempontból kedvezőbb – legalábbis Magyarországon. A hazai termálvizek és minősített gyógyvizek mellett a kereskedelmi forgalomban kapható palackozott ásványvizek jelentős részében is megfelelő mennyiségű metakovasav található.

Miért annyira fontos ez az oldott szilícium/metakovasav? Az 1970-es években a Szovjetunióban végzett állatkísérletek során megvizsgálják a szilícium hiányának, és annak táplálékhoz történő hozzáadásának hatását. A szilícium nélkül nevelt csirkék esetében a csontozat és a tollak fejlődése gyengébb volt. Ellenben azoknál az állatoknál, amelyek táplálékához mindössze 0,003 százalék oldott szilíciumot adtak, nem tapasztaltak ilyen problémákat, és növekedésük is gyorsabb volt. Bizonyították, hogy a metakovasav kedvező hatással van a növekedésre és az állatok szőrzetére, például bárányoknál és tengerimalacoknál is.

Ugyanez igaz az emberekre is, tehát leegyszerűsítve a metakovasav segíthet megőrizni a fiatalságot és szépséget. Kedvező hatással van a bőrre, a körmökre és a hajra. Fiatalkorban a megfelelő metakovasav-ellátottságnak kulcsszerepe van a növekedésben. Felnőtteknél pedig lassítja az öregedési folyamatokat, és pozitívan befolyásolja az ízületek működését is.

Ahogy már említettük, szinte minden hazai termálfürdő, gyógyfürdő vízében megfelelő mennyiségű metakovasav található (nem kell belőle sok), és hasonló a helyzet az ásványvizekkel is. Már csak ezért is érdemes rendszeresen ellátogatni a hazai termálfürdőkbe és gyógyfürdőkbe, hogy kihasználjuk ezeket a kedvező hatásokat.

fürdőkúra idős kutatás

Ide kattintva a legújabb hazai gyógyfürdőről olvashat.