• 2024 eddigi részében három gyógyvizet érintően történtek újdonságok.

  • Ebből két esetben igazából csak adminisztratív változásról van szó, egy termálkút vize pedig újonnan kapta meg a gyógyvíz minősítést.

Nemrég írtunk arról, hogy bővült a hazai gyógyfürdők köre. A közelmúltban ugyanis a Bükkszéken található termálfürdő is megkapta ezt a minősítést. Ez azt jelenti, hogy az év eddigi részében már két fürdő szerezte meg újonnan ezt a címet, hiszen 2024 elején a Kisteleken található termálfürdő is gyógyfürdő lett.

A hivatalos nyilvántartás szerint a hazai gyógyvizek terén is történtek apróbb újdonságok, amelyek három fürdőt érintenek. Ezek közül a legjelentősebbnek az számít, hogy a Zala vármegyei Kehidakustányban immár két olyan termálkút található, ami minősített gyógyvizet ad. Az eddigi K-8-as kúton felül ugyanis a K-12-es termálkút vize is megkapta ezt a minősítést.

Kehidakustányban kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, jelentős szulfidion-tartalmú víz tör a felszínre. Ez alkalmas mozgásszervi és reumatikus betegségek, valamint idegrendszeri, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és mozgásszervi problémák megelőzésére és kezelésére. A sérüléseket, töréseket követően pedig gyorsítja a felépülést.

Mozgáskorlátozott fürdő kedvezmény Kehida

Adminisztratív változás történt Kaposváron, a 1-es számú termálkút kapcsán. Ennek a vize 1980-ban, az 5-ös számú kút 2005-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést. Egyébként az utóbbi ad magasabb ásványianyag-tartalmú és melegebb hőfokú vizet.

Szintén adminisztratív változás történt Mezőkövesden, ahol a „Zsóry I/A.” kút kapott „egységes szerkezetű új engedélyt”. Ennek a kútnak a vize 2000-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést. Mezőkövesden magas kéntartalmú gyógyvíz áll a fürdőzők rendelkezésére. A kénes gyógyvizek kedvezően hatnak egyes szív- és érrendszeri problémákra, a mozgásszervi betegségek széles körére, több bőrprobléma esetében is hatásosak, illetve összességében a gyulladáscsökkentő tulajdonságuk is kiemelkedő.

Itt olvashat arról, hogy melyek a legnépszerűbb budapesti fürdők.