• Május közepén indul a strandszezon Zalaszentgróton. Felújítják a gyermekmedencét, a helyi lakosokat óriási kedvezménnyel várják, nyáron pedig minden hétvégére szerveznek valamilyen programot.

  • Tóth Istvánt, a Szent Gróth Termálfürdőt működtető Szentgrótért Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük, aki azt is elmondta, mire lenne szükség az egész éves nyitvatartáshoz.

– Hogyan alakult a fürdőjük tavalyi szezonja?
– A hideg idő miatt nehezen indult, de végül összességében nagyon szép idényt zártunk, elégedettek lehetünk a tavalyi vendégforgalmunkkal. Sajnos továbbra is csak szezonálisan üzemelünk, de a vendégek nagyon szeretik a fürdőt.

– Kik adják a tipikus vendégkörüket?
– Olaszországból, Németországból, az Alföldről, Budapestről, mindenhonnan vannak törzsvendégeink. Ugyanakkor nyilván a vendégek zöme Zalaszentgrótról, illetve a környező településről érkezik. Itt 4,5 hektáron hatalmas zöldfelület, csend és nyugalom várja őket. Azt is érdemes tudni, hogy Zalaszentgróton működik egy hatalmas ásványvízüzem, és mi az általuk is használt kútból kapjuk a vizet, így a vendégek kristálytiszta vízzel töltött medencéket használhatnak.

– Említette a szezonális működést. Ugyanakkor fedett résszel, meleg vizes medencékkel is rendelkeznek. Mi kellene az egész éves üzemeléshez?
– Ehhez két dologra lenne szükségünk. Tanmedencénk és úszómedencénk is van, így amennyiben bekerülhetnénk a tanuszoda programba, akkor ehhez igényelhetnénk támogatást. Ez egy állandó, kiszámítható bevételt jelentene. A másik, hogy szükség lenne egy napelemes rendszer kiépítésére. Az elmúlt években viszont csak olyan pályázatokat írtak ki, amelyeken vagy a 10 ezer fő feletti, vagy az 5000 fő alatti települések indulhattak. Zalaszentgrót város lakosainak száma pont a kettő között van, emiatt ezekből a napenergia-programokból sajnos mindig kimaradtunk. De persze továbbra is keressük a pályázati lehetőségeket.

– Idén mikor indul a szezon és meddig fog tartani?
– Május 15-én, egy szerdai napon nyitunk és azon a hétvégén már programokkal is várjuk a vendégeket. Ez igaz lesz a nyári főszezonra is, amikor gyakorlatilag minden hétvégére tervezünk valamilyen rendezvényt. A szezon pedig majd idén is október elsején ér véget.

strandmedence a Zalaszentgróti Termálfürdőben

– Valamilyen újdonsággal, fejlesztéssel készülnek az idei évre?
– Régi vágya volt a vendégeinknek, hogy a gyermekmedencét felújítsuk. Az önkormányzat támogatásának köszönhetően ezen már dolgozunk, csúszásmentes fóliával borítjuk be a medencét, lényegében egy új gyermekmedence áll majd a fürdőzők rendelkezésére. Ezen felül számos apróbb munkát is elvégzünk a szezon kezdetéig, illetve a kempinget is egy új mosogatóhellyel bővítettük.

ülőmedence a Zalaszentgróti Fürdőben

– A fürdők működésére vonatkozó új rendelet mennyiben érinti önöket?
– Különösebben nem, ami inkább kihívást jelent, az az energiaköltségek drasztikus emelkedése. A víz és az áram esetében is akár háromszoros drágulásról beszélünk. Ez nyilván nemcsak nekünk, hanem minden fürdőnek problémát jelent. Emiatt nálunk is szükség lesz némi áremelésre, de még így is az olcsóbbak közé fogunk tartozni. Ráadásul idén lesz Zalaszentgrót várossá nyilvánításának a 40. évfordulója, ezért a helyi lakosok 1984 forintért válthatnak belépőt, egészen június végéig.

Zalaszentgrót fürdő szabadtéri medence

Ide kattintva a legújabb hazai gyógyfürdőről olvashat.