• Aki az osztrák határ közelében, a Fertő tó környékén kirándul, annak érdemes útba ejtenie Hegykő községet.

  • A településen ugyanis egy jó hangulatú, megfizethető árú és kitűnő gyógyvízzel rendelkező termálfürdő működik.

Tavaly ünnepelte a megnyitásának 50. évfordulóját a Hegykőn található termálfürdő. A település Győr-Moson-Sopron megyében, azon belül a Fertő tó közelében, Soprontól 20 kilométerre fekszik.

A barátságos kistelepülésen 1969-ben találtak – kimondottan magas ásványianyag-tartalmú – termálvizet. Bár közel 60 Celsius-fokosan tört fel a víz, az eredeti célnak – üvegházak fűtése – nem felelt meg, ezért adta magát a fürdő létesítésének ötlete, pláne miután kiderült, hogy gyógyhatása is lehet a víznek.

1971 nyarán mindössze egyetlen medencével, vendéglátóegység nélkül nyitották meg a termálfürdőt, ennek ellenére a rövid, alig két hónapos szezon alatt 16 ezer vendéget fogadtak. Ami pedig külön érdekes volt, hogy a külföldi vendégek gyakorlatilag egyből felfedezték maguknak.

A nyitást követő évben, 1972-ben például ezt írta róluk a Kisalföld napilap: „Mondják nagy büszkén a faluban, hogy vasárnap csak a külföldi autókból 65-öt számláltak meg. Hogyan találtak ide például svédek, amikor sehol nem szerepel még a hegykői fürdő? Idetaláltak, velük osztrákok is sokan, aztán magyar kirándulók és természetesen a környék falvaiból. Azt mondta minap egy osztrák kereskedő: megjártam én már néhány magyar fürdőt, de bizony mondom, ennek nagy jövője van..”

Igaza lett az osztrák kereskedőnek. A hegykői termálfürdő sokáig szezonálisan működött, de már jó ideje egész évben várják a vendégeket. Szépen kiépült, de nem vált hatalmas fürdőkomplexummá, ami talán nem is baj.

Hegykő termál szabadtéri medence

A termálfürdőben összesen nyolc medence található, ebből hat szabadtéri, kettő pedig a fedett részlegben kapott helyet. A nyolc medence fele egész évben üzemel.

Bár azt gondolhatnánk, hogy az osztrák határ közelsége és a sok külföldi vendég a jegyáraikra is rányomja a bélyegét, ez nincs így. Mindig is kedvező árakat kínált a hegykői fürdő. Jelenleg egy felnőtt napi belépő 3000 forintba, nyugdíjasoknak 2500 forintba, diákoknak 2200 forintba kerül, de a 6-14 éveseknek 1800 forintért gyerekjegy is váltható. Ezek teljesen korrekt árak.

Hegykő termálfürdő gyógymedence

A hegykői termálvíz 2004-ben kapott gyógyvíz minősítést, amit 2014-ben megerősítettek. A víz gyógyhatásáról itt olvashat bővebben.