• A tavaly bezárt nyíregyházi Júlia Fürdő továbbra sem üzemel.

  • A város közgyűlésén is téma volt a termálfürdő helyzete, s kiderült, hogy mi jelenti a fő problémát.

Május elején derült ki, hogy a nyíregyházi fürdők közül idén már biztosan nem nyitják meg a Júlia Fürdőt. Ugyanakkor a sóstógyógyfürdői Aquarius élményfürdő továbbra is várja a vendégeket, már üzemel a Tófürdő, a Parkfürdő nyitása pedig június 9-én várható.

Nyíregyháza város mai közgyűlésén téma volt a Júlia Fürdő ügye is, ennek kapcsán további részletek derültek ki azzal kapcsolatban, hogy jelenleg miért nem lehet megnyitni a termálfürdőt.

A Szövetségben Nyíregyházáért frakció képviselője, Babosi György többek között arra volt kíváncsi, hogy milyen felújítási munkálatok szükségesek a Júlia Fürdő újranyitásához?

Mint kiderült, a Júlia Fürdőnek két nagy beruházásra lenne szüksége az újranyitáshoz: jelentős statikai problémák vannak az épülettel, illetve a termálvízkút is rossz műszaki állapotban van. Még 2007-ben, amikor átalakították a fürdőben a zuhanyzókat, nem készült a zuhanyzók összefolyóiban megfelelő vízszigetelés, valamint a falba épített csaptelepek gyári hibásak voltak, emiatt a zuhanyzáskor használt víz a födémbe szivárgott. Ennek látható jelei először 2012-ben jelentkeztek, akkor is végzett egy felújítást a fenntartó Sóstó-Gyógyfürdők Zrt., amelynek köszönhetően kiszáradt a mennyezeti beton.

„Ezt követően évekkel később a mennyezeti beton kisebb darabjai elkezdtek leválni, majd 2019-ben jelentős felületen szakadt le a beton az alagsor mennyezetéről. Ekkor vált láthatóvá, hogy az évek során a födémbe szivárgott víz mekkora károkat okozott” – tette hozzá Hagymási Gyula kabinetvezető.

Ekkor a szakemberek alátámasztást javasoltak mint ideiglenes megoldás, amit a fenntartó megvalósított. A statikai javításokra 100 milliós összegre lenne szükség.

A másik probléma a termálvízkút. Ezt 1964-ben alakították ki, életkorából adódóan elöregedett, 2018-ban már próbálták védeni a gépészeti rendszert, valamint 2017-ben elkészültek a tervdokumentációk a felújításához, viszont erre nagyjából 150-200 millió forintot kellene fordítani. Egy új kút fúrása ennél is többe kerülne.

Júlia Termálfürdő

„2022 májusában már a közgyűlés megtárgyalta és elfogadta Nyíregyháza MJV TOP plusz városfejlesztési programtervének és fenntartható városfejlesztési stratégiájának az előterjesztését, amely két projekttel is tartalmazza a Júlia Fürdő fejlesztését. Egy energetikai és egy turisztikai projekttel. Ez a tény is azt mutatja, hogy mekkora hangsúlyt fektet az önkormányzat a Júlia Fürdő fejlesztésére” – tette hozzá a kabinetvezető.

A Nyíregyházi Televízió tudósítását itt nézhetik meg: