• A vízpartok és strandok országszerte újra megtelnek május utolsó hosszú hétvégéjén.

  • A Magyar Turisztikai Ügynökség által létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint pünkösdre már most több mint 420 ezer vendégéjszakát foglaltak le a magyarországi szálláshelyekre.

  • Az NTAK előfoglalásait nézve, többen indulnak útra a hosszú hétvégén, mint tavaly ilyenkor.

Az MTÜ tavaszi aktív turizmus kampányának és a május közepén indult erőteljes nyári marketing kommunikációjának hatására láthatóan megélénkült az utazókedv. A NTAK-ban már most több éjszakát regisztráltak a belföldiektől, mint tavaly ennyi idővel pünkösd előtt. „Az év első harmadának trendje, a nemzetközi vendégforgalom belföldit meghaladó mértékű növekedésével tovább folytatódik a május végi hosszú hétvégét tekintve is. Az előző évben az ünnep előtt regisztrálthoz képest most például 7 százalékkal látunk több külföldi előfoglalást” – mondta Juhász Szabolcs, az MTÜ szakmai igazgatója.

A 2019 óta működő NTAK-nak köszönhetően az ágazati szereplők mára pontos képet kaphatnak a szálláshely-szolgáltatók teljesítményéről, az utazási trendek változásairól, az előfoglalási számok alakulásáról. Így látható, hogy a hosszú hétvége foglalásainak 37 százalékát külföldiektől, 63 százalékát belföldiektől regisztrálták.

A pünkösdi előfoglalások egyharmadának a fővárosi, kétharmadának pedig a vidéki szálláshelyek örülhetnek. Míg Budapesten a külföldi foglalások aránya 67 százalékos, vidéken az arány éppen fordított: a fővároson kívüli desztinációkban 77 százalékos aránnyal a belföldiek lesznek többségben.

Az európai turisztikai hivatalokat tömörítő szervezet, a European Travel Commission szerint a vízparti pihenés számít az európai turisták legjobban kedvelt szabadidős tevékenységének, amit a városlátogatás, valamint a kultúra és örökségek meglátogatása követ. Ezzel összhangban mind a bel- mind a külföldi turisták körében látható a trend, hogy Budapest után a legkeresettebb úti célok a fürdőélményt is kínáló vidéki települések. A külföldiek közül elsősorban Hévízen, Bükön, Siófok, Hajdúszoboszlón pihennek majd. Honfitársaink viszont leginkább Balatonfüredet, Siófokot, Hajdúszoboszlót és Zalakarost részesítik előnyben pünkösdkor Budapest mellett.

10-es termálmedence Bükfürdőn

A szálláshelyek nemcsak nagyobb vendégforgalomra, hanem magasabb bevételekre is számíthatnak. A belföldi vendégek gondtalanabb pihenését a SZÉP kártyákon elköltésre váró 113 milliárd forintnyi összeg is segíti. Továbbá várhatóan a kedvező időjárási körülmények is tovább növelik az előző évesnél aktívabb foglalási kedvet.

Illusztráció: Bükfürdő