• A tervek szerint júniustól ismét vendégeket fogadhat a Galandia Termálfürdő.

  • Meglehetősen hányatott sorsú fürdőről van szó.

Szlovákiában, a magyar határtól 60 kilométerre található Galánta város. Itt 2007-ben egy vadonatúj fürdőt adtak át Galandia Termal Centrum néven. 2015 decemberének közepén azonban váratlanul bezárták a fürdőt. Mint kiderült, kivitelezési hiányosságok miatt bármikor beszakadhatott volna az épület teteje. Ráadásul ez teljesen véletlenül, egy energiahatékonysági vizsgálat során derült ki.

Ezt egy évekig tartó huzavona követte, mert nem volt egyszerű helyzetben a város. Annak idején ugyanis 4 millió euró uniós támogatást is kaptak a fürdő építéséhez és félő volt, amennyiben nem nyitják újra a létesítményt záros határidőn belül, akkor vissza kell fizetni ezt az összeget. Ugyanakkor a fürdő szükséges rekonstrukciója is jelentős összeget emésztett fel.

A felújítás anyagi feltételeit végül 2021-re tudták megteremteni, annak az évnek a végére el is készültek a munkákkal, de a szigorú szlovákiai járványügyi szabályok miatt nem tudták megnyitni a Galandiát. Végül 2022. április 29-én fogadhatták hosszú idő után az első fürdőzőket.

A vendégek nem élvezhették sokáig a fürdő szolgáltatásait, ugyanis már tavaly nyár végén bejelentették, hogy szeptember 5-én bezárják a termálfürdőt. Ezt a város a drasztikusan megnövekedett energiaköltségekkel indokolta.

Azonban már nincs messze az újranyitás, ugyanis a fürdő honlapján a napokban szlovákul megjelent a „Hamarosan nyitunk – 2023. június” felirat. Illetve szlovák állásportálokon is már javában új munkatársakat – szakácsot, villanyszerelőt, úszómestert – keres a fürdőt üzemeltető társaság.

a galántai Galandia élményfürdő

A galántai helyi újságban még áprilisban számoltak be arról, hogy Jozef Huber személyében új ügyvezetőt neveztek ki a Galandia élére. Az Új Szó pedig arról írt április végén, hogy 34 ezer eurójába kerül a városnak a fürdő újranyitása. A cél a június elsejei nyitás volt, de már akkor reálisabbnak tűnt június 15. Hamarosan kiderül, hogy sikerül-e ezt tartaniuk.

Galánta termálmedence Szlovákia