• Több mint hat éven át zárva volt Galánta város termálfürdője.

  • Idén tavasszal újra megnyitották, most viszont ismét be kell zárni.

Szlovákiában, a határtól nagyjából 60 kilométerre található Galánta város. A településen 2007-ben adtak át egy vadonatúj fürdőt, Galandia Termal Centrum néven. 2015 decemberében azonban egyik napról a másikra bezárták a létesítményt.

Mint kiderült, nem volt véletlen a pánikszerű zárás, ugyanis egy energiahatékonysági vizsgálat során – lényegében véletlenül – kiderült, hogy a fürdő tetőszerkezete bármikor beszakadhat. A későbbi vizsgálatok kiderítették, hogy tervezési és kivitelezési hiányosságok vezettek a problémához. Ekkor hosszas vesszőfutás kezdődött. A város nem akarta hagyni veszni a fürdőt, pláne annak fényében, hogy anno EU-s támogatást is kaptak hozzá. Felmerült annak a réme, hogy ha zárva marad a fürdő, akkor ezt a 4 millió eurót vissza kell fizetniük az uniónak.

Nagyon nehezen állt össze a felújítás finanszírozása, végül 2021 elején került igazán sínre a fürdő ügye. Közel egymillió euróból elkezdődött a Galandia felújítása és tavaly őszre gyakorlatilag elkészültek a rekonstrukcióval, már víz is volt a medencékben. Ekkor viszont a szigorú szlovákiai járványügyi szabályok tették lehetetlenné a nyitást.

Végül idén április 29-én vehették újra birtokba a fürdőzők a Galandia Aquapark névre átkeresztelt fürdőt. Most azonban úgy tűnik, hogy ez a jó világ alig több mint négy hónapig tartott.

A Bumm.sk cikke szerint ugyanis Peter Paška, Galánta polgármestere egy tüntetésen bejelentette, hogy szeptember 5-én bezárják a Galandiát. Ennek az okát pedig az elszabadult rezsiköltségek jelentik, a fürdő energiaszámlája rövid idő alatt a tízszeresére nőtt. A polgármester szerint nincs más választásuk, máskülönben óvodákat, iskolákat, tornatermeket kellene bezárniuk, vagy éppen kikapcsolni a közvilágítást.

Galánta termálmedence Szlovákia

Hasonló okokból – múlt hétvégén – egy hazai uszodát is bezártak, erről itt olvashat.