• Szombat óta nem üzemel az egyik balatoni település uszodája.

  • Az uszodához kapcsolódó sportcsarnok is csak a fűtési idény kezdetéig használható.

„Kedves vendégeink! Tájékoztatjuk önöket, hogy a Balatonboglár Város Önkormányzat képviselő-testületének 2022. 08.17-én hozott rendelete értelmében, 2022. augusztus 20-tól az uszoda határozatlan ideig zárva tart! Megértésüket tisztelettel köszönjük!” – olvasható a balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ honlapján és Facebook oldalán.

Mészáros Miklós polgármester Balatonboglár Facebook oldalán közzétett videóban részletesen is beszélt a döntés okairól.

A település első embere elmondta, hogy a megugró energiaárak miatt kellett az uszoda gyors bezárásáról dönteniük. Az áramdíj a korábbi 9 millió forintról 60 millió forintra ugrott és a gázár is jelentősen drágult. A kettő együtt azt jelenti, hogy több mint 100 millió forintot kellett volna pótlólagosan a létesítmény üzemeltetésére költeniük.

Ez megoldható lett volna az ingatlanadó 50 százalékos emelésével, viszont a képviselők úgy döntöttek, hogy ezt nem terhelnék a lakosságra. Másképpen viszont nem tud ekkora összeget előteremteni Balatonboglár.

A polgármester problémaként említette, hogy annak idején a komplexum építésekor nem figyeltek az energiahatékonyságra. Az épület nincs szigetelve, elavultak a kazánok és nincs napelem vagy hőszivattyú, ami olcsóbbá tehetné az üzemeltetést.

A döntés az uszoda bezárása mellett a sportcsarnokot is érinti, utóbbira viszont most még nem kerül lakat, egészen a fűtési idény kezdetéig használható lesz, utána viszont tavaszig szintén bezárják.

A polgármester egyébként a videóban utal arra is, hogy megoldást jelenthetne, ha a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő – azaz gyakorlatilag az állam – átvenné az uszoda és a sportcsarnok tulajdonjogát.

 

Az úszás hatásairól itt olvashat!