• Az első aquaparkokat Spanyolországban nyitották meg.

  • Az első hazai csúszdaparkot 2000 nyarán adták át.

  • Akkoriban még a régióban sem volt hasonló létesítmény.

Magyarországon számos aquapark működik, ezek egy része önálló létesítmény, mint például Balatonfüreden, vagy Mogyoródon. Sok esetben viszont egy már meglévő termálfürdőhöz, gyógyfürdőhöz kapcsolódva működnek szezonális jelleggel. Annak ellenére, hogy kizárólag a strandszezonban, akkor is inkább csak jó időben hoznak bevételt, mégis megéri ezeket működtetni, hiszen hatalmas vendégtömeget vonzanak.

Bár talán úgy tűnhet, hogy az aquaparkok régóta gazdagítják a fürdőkínálatot, de valójában egy viszonylag új fürdős attrakcióról van szó. Magyarországon a 2000-es évek legelejétől kezdődően jelentek meg a csúszdaparknak, vízi vidámparknak is nevezett létesítmények. Akkortól kezdve viszont rohamos tempóban terjedtek az egész országban. De melyik is volt az első hazai aquapark?

Ehhez érdemes tudni, hogy az aquapark, mint „műfaj” Spanyolországból indult, ott már az 1970-es években is több csúszdapark üzemelt és hatalmas sikert arattak.

A magyar turisták és turisztikai szakemberek is a spanyolországi üdüléseik során ismerték meg az aquaparkokat. A 90-es évek közepétől kezdődően pedig egyre több aquaparképítési tervről lehetett hallani. Például hajdanában felmerültek olyan ötletek, hogy a budapesti Pólus Center szomszédságában is felhúznak egy aquaparkot, valamint már 1996 táján sokat cikkezett a sajtó a balatonfüredi Görög Falu melletti csúszdaparkról. Utóbbi meg is valósult, igaz jó néhány évvel később.

Az első hazai aquapark építésének konkrét tervéről 1999 nyarán adott hírt az országos sajtó. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő vezérigazgatója, Czeglédi Gyula (Hajdúszoboszló jelenlegi polgármestere) akkor jelentette be, hogy egy „vízicsúszda paradicsomot” alakítanak ki a fürdő strandján, amit várhatóan 2000-ben adnak át.

A sajtó akkoriban még kereste az újdonság elnevezését, „vízi szabadidőparknak”, „szórakoztató vízicentrumnak” is hívták, végül az aquapark és a csúszdapark elnevezés terjedt el.

Magyarország első csúszdaparkját 2000 júniusának közepén adták át. Közvetlenül a nyitást követően Czeglédi Gyula, a Figyelő hetilapnak részletesebben is mesélt arról, hogyan jött az ötlet. Még 1997 táján készítettek egy felmérést a látogatóik körében arról, hogy milyen új szolgáltatásokat igényelnének. Ebből kiderült, hogy jóval több vizes élményre vágynak a vendégek, a pezsgő- és a hullámfürdő önmagában már nem eléggé izgalmas számukra. Ennek kapcsán jött a gondolat, hogy a fürdő hatalmas strandi részén bőven lenne hely egy csúszdaparknak.

A terveknek az adott nagy lendületet, hogy az aquapark építéséhez némi EU-s forrást is szerzett a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő (akkoriban még a Hungarospa nevet nem használták). Végül akkori áron 290 millió forintos beruházásból valósulhatott meg a strandfürdő területén kialakított aquapark. Annak idején ez volt Közép-Kelet-Európában is az első csúszdapark. A kivitelési munkákat elnyerő spanyol Action Park nevű cég ezt amolyan referenciamunkának is tekintette, s később ennek révén tudtak megszerezni további megbízásokat a régióban.

Hungarospa Aquapark gyerekvilág

A hajdúszoboszlói aquapark az első szezonjában is nagy sikert aratott. Szintén a Figyelő korabeli cikkéből derült ki, hogy a strandi vendégek 16-18 százaléka váltott az aquaparkba szóló kiegészítő belépőt. Az első szezonra 65 millió forint bevételt reméltek az újdonságtól, amit már augusztus közepére elértek.

Hungarospa Hajdúszoboszló csúszdapark

Korabeli újsághirdetés az aquaparkról:

Hajdúszoboszló csúszdapark újságreklám

Már ekkor, 2000 nyarán arról beszélt Czeglédi Gyula, hogy a következő években tovább bővítik a csúszdaparkot. Ez meg is valósult, hiszen a kezdeti hat csúszda 2002-ben újabb három csúszdával bővült, 2014-ben pedig egy hatpályás extrém zónával toldották meg, így jelenleg már 15 csúszdát foglal magában a létesítmény. Ráadásul az aquaparkhoz sodrófolyó és élménymedence is kapcsolódik.