• Több hazai gyógyvízben is megtalálható egy olyan összetevő, ami stresszoldó és nyugtató hatással bír.

  • Ennek révén pedig segíthet enyhíteni a sajnos sokakat érintő alvásproblémákat is.

A 19. században felfedezett brómot az akkori orvostudomány gyorsan felkapta, mivel hamar kiderült, hogy nyugtató hatása van az idegrendszerre. Olyannyira, hogy a kálium-bromidot és a nátrium-bromidot sokáig idegkimerültség, álmatlanság és epilepszia elleni gyógyszerként is alkalmazták.

A brómot ionos formában megtaláljuk a tengerek vizében, és néha meglepően magas koncentrációban fordul elő a felszín alatti vizekben is. Brómosnak nevezzük azokat a termálvizeket, amelyek bromidion-tartalma meghaladja az 5 mg/litert.

A brómos gyógyvizekben végzett fürdőkúrák hatására csökkenhet a feszültség, az idegesség és enyhülhetnek az alvásproblémák. Mindez közvetve hozzájárulhat a betegségek megelőzéséhez is, mivel a kialvatlanság és a vegetatív idegrendszerrel kapcsolatos problémák sajnos kedvező feltételeket teremthetnek más egészségügyi problémák kialakulásához is.

Magas bromidion-tartalmú termálvíz van a – nemrég gyógyfürdő címet kapott – Bükkszéken található fürdőben, a Kabai Gyógyfürdőben, az Igali Gyógyfürdőben és a Hajdúnánási Gyógyfürdőben. Ezeken kívül szintén meghaladja az említett 5 mg-os értéket a bromidion-tartalom a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő (lenti képen), a Tiszaörsi Termálfürdő, a Bükfürdő Thermal & Spa, a Zalakarosi Fürdő, a Kecskeméti Fürdő és a debreceni Aquaticum Termálfürdő vizében is.

Ráadásul van egy remek hírünk azoknak is, akik olyan gyógyvizes fürdőt keresnének fel, amely nem található meg a felsorolásban. Egy orvosi kutatás szerint ugyanis a fürdőkúráknak már önmagukban – a víz összetételétől függetlenül – is kedvező hatásuk van az alvásminőségre. Erről a kutatásról itt olvashat bővebben.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő gyógymedence

Néhány fürdőben most karbantartási szünet van. Itt talál erről bővebb információkat.