• Néhány termálfürdőben 40 Celsius-fok körüli vízzel töltött medencék is a vendégek rendelkezésére állnak.

  • Sokan imádják a forró vizes medencéket, de néhány betegség esetén nem árt ezekkel óvatosnak lenni.

Az áprilisi nyár egész gyorsan átváltott áprilisi novemberre. Ilyenkor felértékelődnek a termálfürdők legmelegebb, akár 40-42 Celsius-fokos vízzel töltött medencéi. Sokak kifejezetten ezeket a medencéket keresik, ezért adunk néhány tippet, hogy melyik termálfürdőt érdemes felkeresniük.

Azért fontos tudni, hogy az ennyire meleg vízzel töltött medencék – pláne huzamosabb ideig használva – nem ajánlhatók mindenkinek. Az ellenjavallatokra kitérünk a cikk végén.

Somogy legpatinásabb fürdőjében, a több mint 100 éves múltra visszatekintő Nagyatádi Gyógyfürdőben minden medencét minősített gyógyvízzel töltenek. Ezen belül az egyik benti gyógymedence hőfoka 42 Celsius-fokos. Hasonlóan meleg vizű medence található Budapesten a Rudas Gyógyfürdőben is.

40 Celsius-fokos vízzel töltött gyógymedence áll a fürdőzők rendelkezésére a Barcsi Gyógyfürdőben, a Békési Gyógyfürdőben, a gyomaendrődi Liget Gyógyfürdőben, továbbá a budapesti Lukács Gyógyfürdőben.

38-40 Celsius-fokos vízben sem fog senki fázni. Ilyen medence a kínálat része a buzsáki Csiszta Fürdőben, a hajdúböszörményi Bocskai Gyógyfürdőben, a kitűnő kénes vizéről ismert mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdőben, a szegedi Napfényfürdő-Aquapolisban. A budapesti fürdők közül pedig a Pesterzsébeti Gyógyfürdőben.

Bocskai Gyógyfürdő Hajdúböszörmény

Sokan azért kedvelik ezeket a medencéket, mert a forró víznek egyes mozgásszervi problémák esetén fájdalomcsillapító hatása van. Azonban fontos tudni, hogy az ennyire meleg vízzel töltött medencéknél nem árt némi óvatosság, mert bizonyos körülmények között aktívvá tehetik a gyulladásos betegségeket (ide értve az ízületi és a belgyógyászati problémákat is).

Ráadásul, a hosszabb ideig tartó meleg vizes fürdőzés jelentősen csökkentheti a vérnyomást, ami extrém esetekben akár ájulást is okozhat. Általánosságban elmondható, hogy krónikus betegségben szenvedőknek, különösen szív- és érrendszeri betegeknek nem ajánlott a forró vizes medencék használata.

A fentiek miatt ezeknél a medencéknél végképp fontos lenne betartani az ajánlott fürdési időt, ami általában 20 perc egybefüggő tartózkodást jelent. Akinek kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy neki megfelelők-e a forró vizes medencék, az inkább válasszon egy hűvösebb vízzel töltöttet, az kevésbé terheli meg a szervezetet.

Nagyatád 42 Celsius-fokos gyógymedence

Az alvásprobléma esetén ajánlható gyógyvizes fürdőkről itt olvashat.