• Idén adták át az elmúlt évtizedek legnagyobb költségvetésű fürdőfejlesztését.

  • Ezen felül egy korábbi fedett fürdő felújítása és bővítése is megvalósult 2023-ban.

Az elmúlt néhány évben több jelentős fürdőfejlesztés is valóra válhatott Magyarországon. Ezek közé tartozott 2020-ban a szezonálisan üzemelő Aquaticum Strandfürdő átadása Debrecenben. 2021-ben a miskolctapolcai Ellipsum Élményfürdő, valamint ugyanabban az évben a hajdúszoboszlói Hungarospa strandi részén a Prémium Zóna megnyitása.

A 2023-as évben pedig a győri fürdőkomplexum megnyitása volt az egyik leginkább várt történés a fürdős iparágban. A 2021-ben kezdődött fürdőfejlesztésnek köszönhetően megújult a korábbi Rába Quelle fürdő, valamint egy vízi élményparkkal bővült, a létesítmény pedig az RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő nevet vette fel.

A győri fürdőfejlesztés számított az elmúlt évek, sőt évtizedek legnagyobb volumenű fürdős beruházásának. Már önmagában az előkészítésére is 750 millió forintot fordítottak, a teljes építkezés költsége pedig meghaladta a 23 milliárd forintot. Csak összehasonlításképpen: a miskolctapolcai Ellipsum 12 milliárd forintból, az Aquaticum Strandfürdő pedig 9,5 milliárd forintból épült. Igaz, a győri építkezést az is drágította, hogy első körben védőgátat építettek, ugyanis a korábbi években a Mosoni-Duna, vagy a Rába áradásakor gyakran víz alá került ez a terület.

A 21 medencés, egy különleges, szódásszifon-alakú csúszdatornyot is magában foglaló RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdőt végül határidőre, a nyári tanítási szünet kezdetére átadták. Igaz, a szezon vége felé a fürdőt működtető társaság ügyvezetője meglepő őszinteséggel beszélt arról, hogy az első strandidényben rengeteg nehézségük adódott. Azt viszont a pozitívumok között említette, hogy kimondottan magas a győri vendégek aránya. Nyilván nem függetlenül attól, hogy a helyieknek jelentős kedvezményt biztosítanak a jegyárakból.

Rába Quelle fejlesztés látványterv

A 2023-as esztendő másik jelentősebb fürdős újdonsága az ország másik felén, a Debrecentől 40 kilométerre található Berettyóújfaluban valósult meg: átadták a Bihar Termálliget fürdő felújított és kibővített fedett részlegét.

A 3,5 milliárd forint értékű fürdőfejlesztésnek köszönhetően a fedett fürdőben gyógyvizes medence, tan- és tornamedence, úszómedence, szaunavilág is a vendégek rendelkezésére áll. Még hátra van a gyógyászati részleg átadása, aminek révén majd a gyógyfürdő minősítést is megszerezhetik. A Bihar Termálliget fedett részlegét június 2-án nyitották meg és jelenleg is – kimondottak kedvező jegyárakkal – várják a fürdőzőket.

Berettyóújfalui Bihar Termálliget fedett fürdője