• A gyógyvizekben jelen lévő brómnak számos kedvező – elsősorban nyugtató, stresszoldó – hatása van.

  • Melyik hazai fürdő gyógyvizének legmagasabb a brómtartalma?

A magyarországi gyógyvizek egy jelentős részében kimutatható némi a bróm. A magas brómtartalmú vizek általában magas jódtartalommal is rendelkeznek, így gyakran említjük őket együtt, mint jódos-brómos gyógyvizeket.

Milyen mennyiségű brómtartalom minősül magasnak? Azokat a vizeket sorolhatjuk ide, amelyek bromidion-tartalma meghaladja a literenkénti 5 mg-ot. Miért érdemes felkeresni a magas brómtartalmú vízzel rendelkező fürdőket? A brómnak nyugtató hatása van az idegrendszerre, segít oldani a stresszt és enyhíti az alvászavarokat. Általánosságban elmondható, hogy a bróm pozitív hatással van a vegetatív idegrendszerre, ami kulcsfontosságú szerepet játszik számos egészségügyi probléma kialakulásában és lefolyásában.

Melyik hazai termálfürdő vize tartalmazza a legnagyobb mennyiségű brómot? Ezen a téren a bükkszéki fürdő vezet. Az ottani gyógyvízben a bromidion-tartalom néhány forrás szerint 24,8 mg/liter, más források szerint pedig 13,9 mg/liter. Bármelyik értéket is igaz, ez messze a legtöbbnek számít a hazai fürdők között.

Magyarországon egyébként a bükkszéki fürdő vízének a legmagasabb az összes oldott ásványianyag-tartalma is literenként. A bükkszéki gyógyvíz kedvező hatása fürdőkúrák, ivókúrák során és inhalálva egyaránt érvényesül.

Bükkszék termálfürdő

Amennyiben nemcsak a fürdésre alkalmas vizeket nézzük, hanem az összes hazai gyógyvizet, akkor a Sóshartyánban felszínre törő víznek még a bükkszékiénél is magasabb a bromidion-tartalma, meghaladja a 100 mg/litert. Ugyanakkor ezt a vizet csak ivókúra formájában lehet alkalmazni.

A sóshartyánihoz hasonlóan magas brómtartalommal rendelkezett a rábasömjéni gyógyvíz is. Korábban ebből a vízből készítették a híres Sárvári Termálkristályt (a fürdősó különleges történetét itt találja). Jelenleg azonban a rábasömjéni vizet nem hasznosítják.

A többi brómos vizű hazai termálfürdőről itt talál információkat.