• Számos ember küzd krónikus derékfájdalommal, fizikai és szellemi munkakörben dolgozókat egyaránt érinthet ez a probléma.

  • Több olyan kutatást is végeztek az elmúlt években, amelyek során a termálvizes fürdőzés hatását vizsgálták derékfájdalmak esetén.

Néhány évvel ezelőtt az Isztambuli Egyetem egy tanulmány keretében vizsgálta, hogy milyen nem gyógyszeres kezelési módszerek alkalmazhatók krónikus derékfájdalomnál. A kutatásban olyanok vettek részt, akik már legalább hat hónapja küzdöttek derékfájdalommal, és a fájdalom szintje olyan magas volt, hogy orvosi segítségre szorultak.

A derékfájdalommal küzdő betegeket két csoportba sorolták. Az egyik csoport kizárólag termálvizes fürdőzésen vett részt, míg a másik csoport termálvizes fürdőzés mellett csoportos gyógytornára is járt. A későbbi ellenőrző vizsgálatok mindkét csoportnál jelentős fájdalomcsökkenést mutattak. Érdekesség, hogy a kizárólag termálvizes fürdőzésen és a gyógytornán is részt vevő csoportoknál az javulás mértéke azonos volt. Az eredmények tehát azt mutatták, hogy a termálvíznek kimondottan jó hatása lehet erre a problémára.

A tartós derékfájdalom meglehetősen gyakori egészségügyi probléma, amely mind a szellemi, mind a fizikai munkát végző emberek érintheti. Ennek oka, hogy az ülőmunka és a túlzott fizikai terhelés egyaránt hozzájárulhat a panaszok kialakulásához. A derékfájdalom tünetei változhatnak, lehetnek enyhék és ritkábban jelentkezők, de gyakran állandósulnak és komolyan rontják az életminőséget.

Fontos hangsúlyozni, hogy tartós fájdalom esetén elengedhetetlen az orvosi vizsgálat. A szakorvos felméri a betegség súlyosságát és meghatározza, hogy ajánlott-e egyáltalán a melegvizes fürdőzés vagy más fürdőgyógyászati kezelések alkalmazása. Amennyiben nincs ellenjavallat, akkor viszont érdemes velük élni, mivel több vizsgálat is alátámasztotta a termálvizes fürdőzés kedvező hatását ebben a betegségkörben – a már említett török kutatáson túl is.

Egy korábbi hazai felmérés során, amely krónikus derékfájdalommal küzdő betegeket vizsgált, két csoportra osztották a résztvevőket. Az egyik csoport kénes gyógyvizes kezelést kapott, míg a másik csoport sima csapvizes kezelésben részesült. A kénes fürdőkúrán részt vevők jelentős enyhülést tapasztaltak derékfájdalmaik terén.

Egy másik kutatás során kimondottan azt vizsgálták, hogy milyen hatása van a súlyfürdőnek a krónikus nyaki- és derékfájdalomra. Az egyik csoport résztvevői súlyfürdős kezelést kaptak gyógyvízben, amelyet gyógytornával és iontoforézissel egészítettek ki. A másik csoportnál csak gyógytorna és iontoforézis alkalmazására került sor. Az első csoport tagjainál a nyaki- és derékfájdalmak szignifikáns és hosszú távú csökkenése volt megfigyelhető.

Zsóry gyógyfürdő fedett gyógymedence

Illusztráció: a kitűnő kénes gyógyvizéről ismert Zsóry Gyógyfürdő

Ide kattintva további fürdős híreket, érdekességeket olvashat.