• Az ekcémában szenvedők problémáit enyhíthetik a magas só- vagy kéntartalmú gyógyvizek.

  • A kéntartalmú vizek külsőleg és belsőleg is kedvező hatást fejthetnek ki ennél a betegségnél.

Az ekcéma egy krónikus, gyulladásos betegség, ami a bőr felszínét érinti. Ennek során a bőr kipirosodik, és apró hólyagok jelennek meg, miközben erős viszketési ingert tapasztalhatunk. Amennyiben ezeket elvakarjuk, akkor sebek és hámlás alakulhat ki az érintett bőrfelületen. A tünetek általában hullámokban jelentkeznek, azaz időnként enyhülnek, majd újra súlyosbodnak. Különösen bosszantó, hogy nincs mindig egyértelmű magyarázat a javulásra és a romlásra.

Ugyanakkor azt sokan tapasztalják, hogy bizonyos gyógyvizek enyhíthetik az ekcéma tüneteit. Nyilvánvaló, hogy egyénenként jelentős eltérések lehetnek abban, hogy ki melyik gyógyvizet találja hatékonyabbnak vagy kevésbé hatásosnak a panaszaira. Azonban általában a magas só- és/vagy kéntartalmú gyógyvizek lehetnek a leginkább hatékonyak.

Kimondottan kedvezőek lehet a magasabb kéntartalmú gyógyvizek, mivel ezek két módon is hathatnak az ekcémára. Külsőleg: a kénnek alapvetően fertőtlenítő, baktérium- és gombaellenes tulajdonsága van, valamint segít normalizálni a bőr faggyútermelését.

Azonban – bár talán elsőre meglepően hangzik, de – lehet belső hatása is. Erre egy Harkányban végzett orvosi kutatás mutatott rá. Az ottani gyógyvízben lévő kénhidrogénnek – bekerülve a szervezetbe – pozitív hatással van az immunrendszer működésére is. Ezt a hatást a pikkelysömörrel kapcsolatos kutatások során ismerték fel, azonban az ekcéma esetében is elképzelhető, hogy a betegség hátterében immunológiai tényezők állnak.

Néhány gyógyfürdő, ahol magas kéntartalmú vízben fürödhetünk (szulfidion-tartalom alapján csökkenő sorrendben):

Zsóry Gyógyfürdő (Mezőkövesd)
Harkányi Gyógyfürdő
Bogácsi Gyógyfürdő
Egerszalók – Saliris Resort és Nosztalgia Strandfürdő
Hévízi Tófürdő
Kehida Termál (Kehidakustány)
Zalakarosi Fürdő
Széchenyi Gyógyfürdő (Budapest)

Zalakarosi gyógyvíz hatása

Illusztráció: fedett gyógyvizes medence a Zalakarosi Fürdőben

Melyik hazai gyógyfürdő vizének a legmagasabb a brómtartalma? Ide kattintva megtudhatja.