• Az egyik hatalmas múltra tekinthet vissza, a másik település pedig néhány év leforgása alatt szinte a semmiből vált fürdőhellyé.

  • Heves vármegyében található az ország két legkisebb olyan települése, ahol gyógyfürdő üzemel.

Tavaly nyáron írtunk arról, hogy a két legkisebb lélekszámú hazai település, ahol termálfürdő található, Vas vármegyében van, méghozzá Borgátán és Mesteriben. Az egymástól 10 kilométerre fekvő hangulatos községek kitűnő termálfürdővel rendelkeznek, de – jelenleg – nincs gyógyfürdő minősítésük. Ezért megnéztük, hogy merrefelé találhatók a legkisebb, gyógyfürdővel rendelkező települések.

Érdekes módon ezek is egy vármegyében vannak, csak éppen nem Vasban, hanem Hevesben. Az egyik Bükkszék, a másik Demjén, szintén nincsenek messze egymástól, 35 kilométer választja el a két községet. A Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint Bükkszéken 682-en, Demjénben 675-en élnek állandó jelleggel.

Bükkszéket nemrég emlegettük, hiszen a fürdőjük a közelmúltban kapta meg a gyógyfürdő minősítést. Nagy múltú fürdőhelyről van szó, az 1930-as években találtak termálvizet és már hosszú évtizedek óta palackozva is forgalmazzák a bükkszéki vizet. A Salvus valószínűleg az ország legismertebb palackozott gyógyvize. Nem véletlen, hiszen rendkívül magas az összes oldott ásványianyag-tartalma és ivókúra mellett fürdőkúraként, valamint inhalálva is kedvező hatással rendelkezik.

(Egyébként a hazai balneológiai kutatások egyik legismertebb alakja, Schulhof Ödön már az 1950-es években hatalmas lehetőségeket látott a bükkszéki gyógyvíz alkalmazásában).

Bükkszéki gyógyfürdő beltéri medencéje

Érdekes, hogy Demjén története mennyire más. Amíg Bükkszék hatalmas múlttal büszkélkedhet, addig az Egertől 10 kilométerre fekvő Demjén az ország legújabb fürdőhelyei közé tartozik. 2005-ben fúrtak termálkutat, amire alapozva 2007-ben nyitották meg az első termálfürdőt, a mai – barlangfürdőt és szállodát is magában foglaló – Cascade fürdőkomplexum elődjét. A gyógyfürdő címet már 2009-ben megszerezték.

Demjén termálfürdő

Demjén története egyébként elképesztő, hiszen 20 éve ilyenkor még nem volt üdülőhely jellege a településnek, ma pedig már több termálfürdő is üzemel a községben. A KSH 2023-as adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján – a belföldi vendégek körében – a harmadik legnépszerűbb termálfürdős községnek számított Demjén. Ezen a téren tavaly csak Egerszalók és Cserkeszőlő előzte meg.

Bükkszék, Demjén – valamint a korábban emlegetett Borgáta és Mesteri is – azok közé a hazai települések közé sorolható, ahol trendszerűen nő az állandó lakosok száma. Azaz sokan választják újonnan állandó lakhelyüknek ezeket a termálfürdős/gyógyfürdős községeket. Erről nemrég itt írtunk.

Demjén Cascade Barlangfürdő