• Érdekes módon mindössze tíz kilométerre található egymástól a két legkevesebb állandó lakosú termálfürdős település.

  • Ráadásul egész jó és kedvező jegyárakat kínáló fürdője van mindkét községnek.

A legkisebb lélekszámú település, ahol termálfürdő is üzemel, Vas megyében található, méghozzá Borgátán. A Belügyminisztérium adatai szerint a faluban idén január elsején 237 fő állandó lakos élt. A második legkisebb termálfürdős település sincs messze Borgátától, hiszen a tőlük mindössze tíz kilométerre fekvő Mesteriről van szó, ahol 295-en élnek állandó jelleggel.

Még idén kora tavasszal készítettünk egy összeállítást a fürdővel rendelkező kistelepülések lakosságszámának alakulásáról. Kiderült ugyanis, hogy ezek kedvelt letelepedési célpontok. Már akkor is emlegettük Borgátát és Mesterit, ugyanis mindkét községben trendszerűen növekszik a lakosságszám.

2020 és 2023 között Borgátán 16,2 százalékkal, Mesteriben 8,5 százalékkal bővült az állandó lakosok köre. Egyébként a borgátai és a mesteri fürdők nem rendelkeznek hivatalosan gyógyfürdő címmel. A legkisebb, gyógyfürdővel is rendelkező településnek Demjén számít, ahol a 640-en élnek. S Demjénre is igaz a lakosságszám növekedése, a korábban említett időszakot vizsgálva náluk 4,4 százalékos bővülést mutatnak az adatok.

Nem véletlen az említett települések népszerűsége, hiszen kis nyugodt, szép helyen fekvő falvakról van szó, szuper termálfürdővel. Borgáta 17 kilométerre található Sárvártól. A fürdőjük egész nagy múltra tekinthet vissza, hiszen 1968-ban nyitották meg. Itt öt medencével és kedvező jegyárakkal várják a fürdőzőket. Sajnos csak szezonálisan, idén még szeptember végéig.

Utóbbiban azonban talán változás jöhet a következő években. A termálfürdő tulajdonosa ugyanis az önkormányzat, de a létesítményt már a 90-es évek óta külső cég üzemelteti. Az idén szeptember végi szezonzárást követően viszont az önkormányzat veszi át a fürdő üzemeltetését és a céljaik között szerepel a négy évszakos nyitvatartás feltételeinek a megteremtése.

A Borgátai Termálfürdőben két ülőmedence, sportmedence, élménymedence és gyermekpancsoló található. A fürdőhöz egy kemping is kapcsolódik, valamint a közelben apartmanok is elérhetők. Az belépők árai dunántúli viszonylatban nagyon kedvezőek. A felnőtt napijegy 2500 forint, nyugdíjasoknak 2200 forint, gyerekeknek pedig 1300 forint. Zárás előtt 3 órával olcsóbb belépőjegyek is vásárolhatók.

Borgáta Termálfürdő termálmedencéi

Az elmúlt évtizedekben a Mesteri Termálfürdőben valósult meg több fejlesztés, ezeknek is köszönhető, hogy egész évben nyitva tartanak. A nyári strandszezonban öt medence áll a fürdőzők rendelkezésére, amelyek között fedett medence és gyermekpancsoló is található. Akik hosszabb ideig maradnának, lehetőségük van a fürdőhöz tartozó kempingben vagy akár a szomszédos hotelben megszállni. A Mesteriben feltörő termálvíz gyógyvíz minősítéssel is rendelkezik. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a Borgátán feltörő termálvíz is kedvező hatású.

fedett medence a Mesteri Termálfürdőben

A Mesteri Termálfürdő esetében hétfőtől péntekig a napi belépőjegy 1900 forintba kerül, hétvégén és ünnepnapokon pedig 3000 forintba. A nyugdíjasok számára a hétköznapi jegy 1500 forint, hétvégén és ünnepnapokon 2500 forint. A gyermek belépő (14 éves korig) minden nap 1200 forintba kerül. Délutáni belépőjegyek pedig 16 óra után 1000 forintért válthatók.

szabadtéri medence Mesteriben

Itt olvashat azokról a termálfürdőkről, ahol jelentős árengedményt biztosítanak a zárás előtti órákban.